A régióban nem csak Magyarországon vált a gazdasági növekedést gátló tényezővé a munkaerőhiány, Ausztriában a vállalkozások döntő többsége nem talál megfelelően képzett munkaerőt. Egy friss felmérés szerint egyes régiókban már teljes foglalkoztatás alakult ki, s a cégek mintegy ötöde már alkalmaz menekülteket – olvasható a napi.hu-n.

A közepes méretű osztrák cégek 83 százaléka panaszkodik arra, hogy nem talál kellően képzett munkaerőt betöltetlen álláshelyeire, s ez nem kis részük szerint már növekedésüket is gátolja

- tudósított az osztrák ORF.1 közszolgálati rádió hírműsora az Ernst&Young legfrissebb felmérésének adataira hivatkozva. A 900 vállalatvezető megkérdezésével készített tanulmány szerint a cégek 40 százaléka gondolja úgy, hogy a munkaerőhiány már növekedésüket gátolja.

Ennek ellenére a közepes méretű osztrák cégek 30 százaléka abban gondolkodik, hogy a következő félév során növeli az álláshelyek számát, Bécsben a megkérdezettek 45 százalékának voltak ilyen tervei. Közel minden ötödik, pontosabban

a megkérdezett cégek 19 százaléka jelenleg foglalkoztat már menekülteket is, s beszámolóik alapján itt a legnagyobb problémát sok esetben a hiányos német nyelvtudás jelenti

- foglalta össze a tanulmány adatait a CASH című osztrák magazin online kiadása. A vállalkozások többsége egyébként pozitív változásnak tekinti az osztrák foglalkoztatási jogszabályok tavalyi változtatásait, amelyek rugalmasabbá tették munkaidő beosztást, s amely ellen a szakszervezetek tavaly nyáron élesen tiltakoztak.

A gazdasági fellendülés folytatódik, a fogyasztói hangulat kedvező és az osztrák cégek könyvei telítve vannak megrendelésekkel

- mondta Erich Lehner, az Ernst & Young vezető partnere. Mindemellett az látható, hogy a munkaerőpiaci helyzet gátolja a növekedést. Regionális szinten néhol már teljes foglalkoztatottság van, a jól képzett munkaerő hosszabb ideig is válogathat a különböző munkalehetőségek között. Nem csak a kisebb cégek , hanem a jól ismert, tőzsdén jegyzett vállalatok között is soknak okoz problémát a szükséges álláshelyek betöltése - tette hozzá.

A menekülteket jelenleg foglalkoztató cégeken felül további 42 százalék mondta azt, ők is felvennének menekülteket.

A mostani felmérésben a legnyugatibb osztrák tartomány, Vorarlberg volt az, ahol a legmagasabb volt a menekülteket is foglakoztató cégek aránya, elérte a 44 százalékot. Tirolban ez a szám 22, Felső-Ausztriában 21, Bécsben és Salzburgban 20 százalék.

Forrás: napi.hu

 


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ