A munkaügyi miniszter szerint az emelés mindenképpen indokolt. Kormánypárti képviselők 600 eurós minimálbérről beszélnek – írja a dehir.hu.

Kormánypárti képviselők elképzelhetőnek tartanák, hogy jövőre 600 euróra ugorjon a minimálbér Szlovákiában és a kormány sem zárja ki a lehetőséget.

Erik Tomás, a szlovákiai szociáldemokrata Smer párt parlamenti képviselője nemrég kijelentette, hogy pártja 2020-ban a jelenlegi bruttó 520 euróról 600 euróra (több mint 190 ezer forint) emelné a minimálbért - emlékeztetett a pozsonyi Új Szó. Szlovákia történetében ez lenne az eddigi legmagasabb emelés.

A minimálbér ezzel elérné az átlagkereset 60 százalékát, amivel végre sikerülne teljesíteni a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) előírásait - tette hozzá a Smer képviselője.

A munkaügyi minisztérium egyelőre nem erősítette meg a Tomás által ígért 80 eurós emelést, viszont nem is zárta ki a lehetőséget.

Ján Richter munkaügyi miniszter szerint az emelés mindenképpen indokolt, azonban egyelőre nincs értelme konkrét összegről beszélni. Szlovákia gazdasági mutatóinak köszönhetően adott a lehetőség a minimálbér jelentős megemelésére. Egyelőre nem szeretnék a saját elképzeléseimről beszélni, hiszen az érintett felek még tárgyalnak. Az lenne a legjobb, ha meg tudnának egymást közt egyezni - jelentette ki Richter az Érdekegyeztető Tanács ülésén.

Forrás: dehir.hu

 


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ