Pénteken tette közzé a finn kormány az alapjövedelemről szóló kétéves kísérlet első, 2017-es évének eredményeit. Mint írták, az alapjövedelem biztosítása nem járult hozzá a résztvevők foglalkoztatásának növekedéséhez, ugyanakkor azok, akik feltétel nélkül kaptak pénzt az államtól, jobban érezték magukat a kísérlet végére, mint a fókuszcsoportban résztvevők – írja a 444.hu a YLE nyomán.

A finn kísérletben összesen 2000 munkanélküli embert választott ki véletlenszerűen az ország szociális ügyeket intéző ügynöksége, ők pedig nettó 560 eurót kaptak minden hónapban, bármiféle feltétel nélkül.

A résztvevők a pénz megkapása mellett kereshettek továbbra is munkát vagy saját vállalkozásokba is foghattak. 

A kutatást összegző eredmények alapján viszont

az alapjövedelemben részesülők nem szerepeltek jobban a munkaerőpiacon, mint azok a fókuszcsoportban megfigyelt munkanélküli emberek, akiknek a sorsát szintén követték a kutatók. 

Az eredmények összegzésekor viszont elhangzott az is, hogy

a pénz hozzájárult az érintettek boldogságához: a pénzt kapók 55 százaléka, míg a kontrollcsoportban lévők 46 százaléka állította azt, hogy az egészségi állapotuk jó vagy nagyon jó.

És a programban résztvevők 17 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt két évben erős stressznek volt kitéve, míg a kontrollcsoportban ez az arány 25 százalék volt. 

A 2017 januárja és 2018 decembere között zajló program arra kereste a választ, hogy Finnország jóléti rendszere hogyan tud alkalmazkodni a megváltozott munkaerőpiaci körülményekhez. (YLE)

Forrás: 444.hu

 


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ