A külföldi sajtó is figyelemmel kíséri a Magyarországon megszavazott „rabszolgatörvényt”, illetve annak fogadtatását.

A Bloomberg a következőképpen értékelte a magyar politikai események alakulását: a túlóratörvénynek és a közigazgatási bíróságok felállításának elfogadása nem más, mint Orbán Viktor „egyeduralmi masírozása az Európai Unió szívébe”, legalábbis annak legújabb mérföldköve.

Az amerikai lap a túlóratörvény fogadtatásáról is beszámolt, ami néhány ezres tüntetésben csúcsosodott ki. Azt is kiemelték, hogy hiába bír nagy jelentőséggel a tiltakozók utcára vonulása, a tüntetés nem érheti el a sárga mellényes megmozdulás történelmi és főként politikai súlyát. A sárga mellényesek mozgalma országos volumenű volt, amely Párizst, a politikai életet és a világsajtót teljes valójában megrengette.

A magyar tüntetők létszáma és a „rabszolgatörvény elfogadása” a magyar ellenzék gyengeségét és az ügy elveszettségét mutatja.

Azaz azt, hogy elméleti síkon valóban fontos pillanat az ellenzék összekovácsolódásában a mai, valójában, gyakorlati síkon a tüntetés és az ellenzéki képviselők ténykedése nem okozhat politikai változást, ugyanis a kétharmad egy olyan határ, amit nem tudunk berlini falként ledönteni.

A Reuters nevű hírügynökség

a túlóratörvény átvitelére a bírói ügyekbe való beavatkozásként és a jogállamiság aláásásaként hivatkozott.

A hatalmi ágak megosztása, amelyet már Montesquieu óta fontos alapelvként ismerünk, a jogállamiság és így közvetve az Európai Unióhoz való csatlakozás követelménye. Így a miniszterelnök nevével már összekapcsolódott túlóratörvény Magyarország Európai Unióhoz vezető útját rombolja le. Az Independent is a jogállamiság várának lerombolását emelte ki, mint a 400 óra örvénybe iktatásának lehetséges következményét.

Az Aljazeera a káosz eluralkodásaként jellemezte a magyar helyzetet.

Egy olyan káoszként, amelynek léte „felesleges”, hiszen az nem akadályozta meg a túlórára vonatkozó precedensek elfogadását, illetve bizonyossággal nem akadályozza meg annak konkrét, írásbeli jogszabályba ültetését sem.

Forrás: Blikk