Érdekesen küzdene a Romániát sújtó munkaerőhiánnyal az ország pénzügyminisztere: egyszerűen megtiltaná, hogy a románok nyugatra menjenek dolgozni. A Financial Times beszámolója szerint Eugen Teodorovici a román parlamentben egy olyan rendszer bevezetését javasolta, amelyben minden román állampolgár öt évig külföldön dolgozhatna, utána viszont muszáj lenne otthon munkát vállalnia. 

Mindezt a miniszter egy egyszer kiváltható, nem megújítható, öt évre szóló engedély bevezetésével érné el. Todorovici azt mondta, igaz, hogy ez a rendszer korlátozná az állampolgárok szabadságát, de erre van szükség ahhoz, hogy Románia ne maradjon le a nyugati államoktól. Állítása szerint már tárgyalt is a javaslatról a többi EU-s pénzügyminiszterrel. 

Érdekes kérdés, hogy a többi miniszter hogyan reagálhatott, hiszen

egy ilyen javaslat az Európai Unió egyik alappillérének, a munkaerő szabad mozgásának mondana ellent, és így gyakorlatilag lehetetlen bevezetni az EU tagországainak.

Ezért lépnek ki éppen a britek, hogy ők korlátozhassák a munkaerő szabad áramlását, bár ők nyilván pont a román, lengyel, magyar és hasonló munkásokat akarják kívül tartani, nem a saját dolgozóikat belül. 

Romániában amúgy tényleg nagyon jelentős probléma az elvándorlás,

az ország lakosságának 16 százaléka dolgozik külföldön.

Nem is csoda amúgy, hogy aki teheti, elhúz Németországba, Spanyolországba, Olaszországba vagy valahova máshova, hiszen Románia az EU legszegényebb országa. 

Forrás: Index