Mintegy 40 ezer műtét marad el várhatóan Olaszországban az orvosok által meghirdetett sztrájk miatt, akik a közegészségügy finanszírozásának növelését és a kollektív szerződés megújítását kérik – írja a 24.hu.

Az Orvosok és Közegészségügyi Vezetés Egyesülete, az ágazat legnagyobb szakszervezete megerősítette, hogy az orvosi testület 80-90 százaléka érintett a sztrájkban.

Összesen 40 ezer műtét és több százezer szakorvosi vizsgálat marad el, a sürgősségi ellátást azonban biztosítják az olasz törvények előírásainak megfelelően.

Képtelen, hogy nem fektetnek be egy olyan, nemzetközileg elismert kiválóságba, mint az olasz egészségügyi szolgálat

– mondta az egyesület titkára.

Az Fp Cgil szakszervezet közleménye szerint az orvosoké az egyetlen kollektív szerződés az állami szektorban, amelyet még mindig nem újítottak meg.

Az orvosok amiatt tiltakoznak, hogy tíz éve nem újítják meg szerződésüket, valamint amiatt, hogy csökkentették a legkevesebb 3000 új szakember felvételére előirányzott finanszírozást.

Giulia Grillo olasz egészségügyi miniszter válaszul kijelentette, a költségvetési törvényben vannak olyan források, amelyekkel teljesíthetőek a szerződések megújításával kapcsolatos kötelezettségvállalások 2019 és 2021 között, és tárgyalásra hívta pénteken a szakszervezeteket.

Forrás: 24.hu