A 30 éves Nadia jogot végzett, államilag hitelesített arab tolmács és fordító. Főállásban a bíróságokon dolgozik, szakértőként, fordítóként. De hetente kétszer vállal egy extra munkát. Mert megfizetik – írja a HVG.

Nadia most éppen a Ritz hotelben, vagyis Párizs egyik legdrágább szállodájában vigyázott egy dúsgazdag emírségekbeli hercegi pár gyermekére. A pár órás szolgálat után hatszáz euró (190 ezer forint) borravalót kapott. Minderről persze álnéven beszélt a L’Express tudósítójának. A párizsi lap utánajárt a bébiszitter biznisznek.

 A 26 éves Roxane csúcsdiplomás művészettörténész. De nemrég két hétre otthagyta párizsi galériáját, hogy egy gazdag amerikai család segítségére legyen egy karib-tengeri luxus hajókázáson. Nem sokkal később a párizsi Georges V. hotelben egy sztármanöken kislányára vigyázott. Anyuka az egyik vezető divatcég szezonnyitó bemutatójára érkezett a francia fővárosba.

A magas fokú pénzügyi végzettséggel rendelkező Dalila, aki egy nagy francia banknál van állandó alkalmazásban, egy hosszú hétvégére a Párizs melletti európai Disneyland-be kísért el egy dúsgazdag szaúdi családot, és amíg a szülők az éttermek esti programját élvezték, felügyelt a gyermekekre. Az utóbb idézett két magasan képzett bébiszitter borravalója titokban maradt. De az nyilvános adat, hogy a „Baby Prestige” cég, amely diplomás gyermekfelügyelőket kínál, hivatalosan 16,50 eurót kér óránként. Ez egy átlagos francia házaspárnak nagy pénz, ők megelégednek alkalmanként az olcsóbb kelet-európai vagy fülöp-szigeteki bébiszitterrrel is. De

a gazdagok körében egyre inkább elterjedt, hogy magasan képzett fiatalokra, vagy elit egyetemek hallgatóira bízzák a gyereket egy estére.

A Be My Nounon ügynökség alapítója jelezte a l’Expressnek, hogy az egyetemisták alkalmazása összetett folyamat, vagyis de facto feketén zajlik, így tehát az árakról sem közöltek semmit. De a megkérdezett egyetemisták elmondták, hogy nem csak a jó pénz miatt vállalják ezt az alkalmi melót. Hanem azért is, mert a gyerekekkel való kapcsolatban kipróbálhatják, hogy át tudják adni tudásukat, és felkészülhetnek a leendő szülői szerepre. Aztán pedig összességében sokkal jobb meló egy elegáns lakásban vagy hotelben elbarátkozni a gyerekekkel, mint egy fast food étteremben dolgozni.

A Déclic Eveil baby-sitter ügynökség vezetője szerint a tehetős szülők egyre inkább magasan képzett fiatalokra bízzák gyermekeik felügyeletét egy esti program idejére.

Különösen keresik a megrendelők az angolul tökéletesen beszélőket, hiszen így csak a bébiszitter szolgáltatásért fizetnek, de közben a gyerek ingyen nyelvoktatásban is részesül, ráadásul játékos, vonzó formában.

 A l’Express persze ismertette az ellenvéleményeket is. Sok nevelési szakértő szerint

a csúcsdiplomás bébiszitterek alkalmazása a modern világ és azon belül is a gazdagok aberrációja.

Ezen persze el lehet vitatkozgatni, de a biznisz virágzik. (via L’Express)  

Forrás: HVG