Nem veszik elég komolyan a Nagy-Britanniában élő európai uniós állampolgárok azt a lehetőséget, hogy az Egyesült Királyság válási megállapodás nélkül szakadhat ki az EU-ból, pedig ennek nyomán durva diszkrimináció várhat rájuk – olvasható a napi.hu-n.

A bedilizés egyik biztos receptje, ha állandóan azon studírozunk, milyen forgatókönyvek szerint alakulhat a sorsunk, ám a legrosszabbra azért nem árt felkészülni. A Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok esetén az utóbbi az Egyesült Királyság válási megállapodás nélküli kizuhanása az EU-ból. Wolgang Münchau, a Financial Times szakírója, aki maga is külföldiként él Londonban, úgy látja, a hozzá hasonló uniós állampolgárok nem foglalkoznak ezzel - bár ami azt illeti még a legpozitívabb forgatókönyv megvalósulásának következményeire sincsenek felkészülve.

Fura státus

Münchau szerint furcsa jogi státusuk az emberek szabad áramlásának uniós alapelvéből fakad. A brexit szembesíti őket ennek egyik mellékhatásával, nevezetesen azzal, hogy

a hosszabb ideig külföldön tartózkodók nem szavazhatnak vendéglátó országuk általános választásain.

Ez a helyzet megsérti azt a szabályt, miszerint "nincs adófizetés képviselet nélkül". Más szóval nem kötelezhető adófizetésre az, aki nem vehet részt az adóról szavazó törvényhozás megválasztásában.

Ezzel szemben a külföldön élők persze voksolhatnak saját országukban, amivel érvényesítik azt az elvet, hogy képviselőket küldenek a parlamentbe anélkül, hogy ezt követően rájuk is vonatkoznának az adott törvényhozásban elfogadott adótörvények. Más szóval mások viselik a következményeit az ő szavazatuknak.

Nem a brexit okozza ezt az őrültséget, csak élesebb fénybe helyezi azt.

Mi a veszély?

Az FT szakírója szerint a brit kilépés után nem az fenyegeti az uniós állampolgárokat, hogy egyszer csak kizsuppolják őket a szigetországból, hanem az, hogy

diszkrimináció éri őket.

Nem is az Egyesült Királyság és az EU ezzel kapcsolatos megállapodásával lehet gond, mert az mindenféle jogokat adhat papíron a Nagy-Britanniában élő EU-s állampolgároknak (bár ki tudja, hogy valamelyik következő londoni kormány nem módosítja-e ezeket), hanem egy sor adminisztratív intézkedéssel.

Az egyik példa erre, hogy a jelenlegi brit kormány azt tervezi: külön sávokat létsít a határátlépő helyeken a brit állampolgároknak. Münchau szerint aki egyszer megpróbált bejutni a Heathrow repülőtér 5. terminálján át a szigetországba, annak lehet fogalma arról mekkora a sorállás azokban a sávokban, amelyek felett a "Más országok útleveleivel" felirat szerepel. Ha nem lesz brexitmegállapodás, az uniós állampolgárok is ezekbe a sorokba állhatnak be.

Négymillió fős sorban állás

Az Egyesült Királyságban 3,8 millió EU-s állampolgár élt 2017 végén és Münchau saját bevándorlási jogtanácsosa is megerősíti, hogy túlnyomó többségük - hallgatva a londoni belügyminisztérium tanácsára - elhalasztotta állandó tartózkodási engedélyének kérvényezését a brexit utánra. Ha megvan a tartózkodási engedély, akkor ezt követően megszerezhetik a letelepedett státust, ami csak látszólag megnyugtató. Az ügymenet ugyanis nem olyan egyszerű, amilyennek látszik.

Az állandó tartózkodási engedély megszerzéséhez jelenleg egy 85 oldalas dokumentumot kell kitölteni,

amely ráadásul folyton változik. Egyes pontok megválaszolásához célszerű jogászt segítségül hívni - az FT szakírója mindenképpen ezt fogja tenni. Szerinte aki vállalja a hivatali gyűrődést és az esetleges pluszköltségeket, az indítsa el az eljárást most. A brexit után ugyanis további közel négymillió Nagy-Britanniában élő uniós polgárral találhatja magát egy sorban a letelepedési papírra várva.

Hosszú táv

Aki csak néhány évet akar Nagy-Britanniában tölteni, annak nem sok lehetősége van az említetten kívül, ám aki ennél tovább maradna, az azzal teheti magának a legjobbat, hogy

brit állampolgárrá válik.

Ezzel megoldhatja az említett problémát is, nevezetesen hogy ott fizet adót, ahol nincs beleszólása az arról döntő parlament megválasztásába, hiszen szavazhat a nagy-britanniai választásokon.

Münchau kár arra bazírozni, hogy elmarad a brexit, mert az kaotikus helyzetet teremtene. Ugyanakkor arra számít, hogy az Egyesült Királyság és az EU végül köt egy válási megállapodást, amit a brit parlament meg fog szavazni. Ez jó hír lenne a szigetországban élő uniós állampolgároknak, mert egyértelmű feltételeket teremtene kinti életükhöz. Ugyanakkor ott van az a nem kizárható lehetőség, hogy elbukik ez a kísérlet, és jön a durva szakítás. A kint élők jól teszik, ha erre is felkészülnek!

Forrás: napi.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!