Elegük lett a munkahelyi zaklatásból, és abból, hogy hiába tesznek panaszt, a menedzserek csak nevetnek rajtuk – írja a HVG.

 Történelmi sztrájkot szerveznek kedden 10 amerikai nagyvárosban a McDonald’s dolgozói. Az AP szerint azért szüntetik be a munkát, hogy

felhívják a figyelmet az étteremláncok dolgozói között egyre inkább elterjedő szexuális zaklatásokra,

és arra, hogy a menedzsment nem tesz semmit annak érdekében, hogy elejét vegye az ilyen incidenseknek.

A McDonald’s közleményében azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi szabályzat biztos védelmet nyújt a dolgozóknak, ez alapján ugyanis bárki jelentheti, ha zaklatják, és az étteremlánc vezetése ki is vizsgálja az ügyet. A sztrájk szervezői szerint azonban ez közel sincs így: a főszervezőt, a 22 éves Tanya Harrellt huzamosabb ideig zaklatta egyik munkatársa, verbálisan és fizikálisan is. Amikor szólt erről feletteseinek, Harrell szerint csak nevettek rajta.

A sztrájkolók követelései között szerepel többek között az, hogy a McDonald’s változtasson azokon a folyamatokon, amelyek szabályozzák a zaklatási panaszok bejelentését és fogadását, és hogy

az étteremlánc tegye kötelezővé alkalmazottainak és a vezetőknek is, hogy zaklatás elleni tréningen vegyenek részt.

A munkabeszüntetést Chicagóban, Durhamben, Kansas City-ben, Los Angelesben, Miamiben, Milwaukeeban, New Orleansben, Orlandóban, San Franciscóban és St. Louis-ban hirdették meg, de ez nem érinti a városok összes McDonald’s-át. A munkaügyi ügyvéd szerint, aki a főszervezők zaklatásos panaszait intézi, a sztrájk könnyen átcsaphat magasabb bér követelésébe is.

Forrás: HVG