Százötvenkétmillió gyereket dolgoztatnak a világon, közülük 73 millió dolgozik szélsőséges és veszélyes körülmények között – írta hétfőn közzétett jelentésében Gustavo Suárez Pertierra, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) spanyolországi bizottsági elnöke – írja a 24.hu.

A rendkívül kiszolgáltatott gyerekeknek hosszú munkaidőt kell elviselniük egészségtelen környezetben, olyan munkahelyeken, mint a Kamerunban és a Közép-afrikai Köztársaságban található arany- és koltánbányák, a Kínában és Pakisztánban található gyapotföldek, a bangladesi és törökországi textilgyárak, a Brazíliában és Indiában található szeméttelepek és a Fülöp-szigetek vagy Togo azon háztartásaiban, ahol bejáróként dolgoztatják őket – írta Suárez Pertierra.

Ezek a gyerekek az erőszak számos formáját kénytelenek elviselni, teljesen védtelenül, cserébe a csekély fizetésért, amellyel kénytelenek hozzájárulni családjuk megélhetéséhez

– mondta a spanyol UNICEF-bizottság elnöke. A dolgozó gyerek nem járhat iskolába, a vegyszerekkel való érintkezés, a higiénia hiánya, a nem megfelelő táplálkozás és a túlzott erőkifejtés miatt egészségi problémáknak van kitéve, védtelen az elszigetelődéssel, a visszaélésekkel, valamint a szóbeli, fizikai vagy szexuális erőszakkal szemben.

Minden ilyen esetben súlyosan megsértik az olyan jogokat, mint például az oktatáshoz, a játékhoz, az egészséghez, a védelemhez való jog: végső soron megfosztjuk ezeket a gyerekeket attól a jogtól, hogy gyerekek lehessenek.

Az UNICEF spanyol bizottságának elnöke azonban azt is elmondta, hogy

jelentős előrelépéseket is sikerült elérni 2000 óta, amikor még több mint kétszer annyi gyerek végzett veszélyes munkát, mint jelenleg. 

Forrás: 24.hu