Erőtelesen nőhetnek a bérek Csehországban a következő években, mert a minimális munkanélküliség mellett kiváló alkupozícióba kerültek a szakszervezetek – írja a napi.hu.

Csehország az EU-ban azok közé az országok közé tartozik, amelyekben a legalacsonyabb a munkanélküliség, ám a cégek nem lassítanak. Alkalmazottaikat béremelésekkel és prémiumokkal tartják meg - írta a lengyel  gazeta.pl hírportál. A munkaerő költségei valamivel magasabbak, mint Lengyelországban, de alacsonyabbak, mint Magyarországon és többszörösen alacsonyabbak, mint Nyugaton.

A Morva Szakszervezetek konföderációjának elnöke, Josef Stredula, úgy véli, hogy legalábbis a következő években emelni fogják a fizetéseket Csehországban: minimum 3-4 évig, évente 3-5 százalékkal.
Az elmúlt év utolsó negyedében nyolc százalékkal nőttek a keresetek az egy évvel korábbihoz képest. Az átlagbér 31,6 ezer koronára (400 ezer forint). A cseh életszínvonal részben ennek köszönhetően ma magasabb, mint a görög, vagy a portugál és közelít a spanyolhoz.

Az Eurostat adataiból az is kiderül, hogy az egy órára jutó átlagos munkaerőköltség a cseheknél háromszor alacsonyabb, mint a németeknél: 11,3 euró, szemben a 34,1 euróval. A lengyeleknél 9,4 euró, Magyarországon 9,1 euró ez a mutató, az uniós átlag pedig 26,8 euró.

Forrás: napi.hu

Hozzászólok a Facebookon

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ