Álláshirdetést tettek közzé kínai startupok: olyan nőket vesznek fel, akik motiválnák a programozókat.

Furcsa jelenségről számolt be pár hete a The New York Times egy cikkében: egyes kínai technológiai vállalatok „programozó motivátorokat” alkalmaznak.

A munkaköri leírásban az szerepel, hogy a motivátoroknak az a feladatuk, hogy

stresszmentessé, élvezetesebbé tegyék a munkavégzést a programozók számára.

Elvárás, hogy a „motivátor” nő legyen és csinos legyen. Aki ilyen munkakörben dolgozik, annak tulajdonképpen az a feladata, hogy társalog az informatikusokkal, meghallgatja a problémáikat, közösségi programokat szervez, sőt, akár pihentető, relaxáló masszázst is ad a fárasztó munkát végző férfiaknak.

A lap egy ilyen motivátort mutatott be, Shen Yue-t, aki egy egyetemi végzettségű, 25 éves nő, és többek között ügyfélszolgálati munkát is végez. A cikk alapvetően a munkahelyi nemi megkülönböztetés, a nemi diszkrimináció szemszögéből vizsgálja Shen Yue esetét.

A cikket jegyző Sui-Lee Wee, a NY Times kínai munkatársa arról számolt be, hogy

Kínában is törvény tiltja a nemi megkülönböztetést, de a mai napig gyakran találni olyan álláshirdetést, amelyben kifejezetten „szép nőket” keresnek bizonyos állásokra.

(Azt írja, több nagy cég korábban közzétette álláshirdetését, amelyben vagy kifejezetten férfit, vagy kifejezetten nőt kerestek adott munkára, ám időközben ezeket visszavonták.)

A fentebb már bemutatott Shen Yue a lapnak azt nyilatkozta, egyáltalán nem tartja szexistának a munkakörét.

„Azt gondolom, a nőknek magabiztos, függetlennek és jó önbecsüléssel rendelkezőnek kell lennie” - mondta, majd kifejtette,

távol áll tőle a feminizmus.

Szerinte ezzel a munkával mindenki jól jár. Egy mosollyal azért hozzátette, a cég felvehetne néhány férfi motivátort is, annak a néhány női programozónak.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!