2010 óta először csökkent az Egyesült Királyságban dolgozó külföldi EU-s munkavállalók száma, ezzel párhuzamosan pedig egyre nagyobb problémát jelent a brit cégeknek az üres pozíciók betöltése. A Brexit-párti kampány elsődleges célja a bevándorlás korlátozása volt, mostanra viszont látszik, hogy ez még nagy problémát okozhat a szigetországnak.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb adatai szerint 2018 első negyedévében 2 millió 292 ezer külföldi EU-s állampolgár dolgozott az országban, ami 1,2%-os csökkenést jelentett az egy évvel korábbi állapothoz képest. 2010 óta nem volt példa arra, hogy csökkent volna ez a szám.

Az országban dolgozó románok és bolgárok száma jelentős mértékben (közel 20%-kal) nőtt, hiszen előttük csak 2014-ben nyílt meg a szabad munkavállalás lehetősége, a többi nyolc kelet-közép-európai országból (köztük Magyarországról) származó munkások száma viszont csökkent.

A Brexit-pártiak valószínűleg sikerként élik meg a hírt, hiszen a kilépés mellett kampányolók egyik legfontosabb követelése a migráció korlátozásához való jog visszanyerése volt. Nem mindenki örül azonban a kelet-európai munkások távozásának: a helyi vállalatok közül sokan panaszkodnak az egyre nagyobb mértéket öltő munkaerőhiány miatt.

Ezt támasztja alá az angol jegybank (Bank of England) minap megjelent jelentése is, amely kiemeli, hogy az EU-s munkavállalók elvesztése tovább súlyosbítja a brit munkaerőhiányt.

A munkaerő-toborzási nehézségek egyre több szektort érintenek, ami a beszámolók alapján részben az EU-s bevándorlási folyamatok megfordulásának tulajdonítható.

- olvasható a vállalati beszámolókon alapuló jelentésben.

A leginkább érintett ágazatok a vendéglátás, illetve a feldolgozóipar, ahol kiemelkedően magas a kelet-közép-európai munkások aránya. A munkaerőpiac szűkülésével párhuzamosan tovább romlanak az Egyesült Királyság növekedési kilátásai, ami rossz hír, főleg úgy, hogy 2018 első negyedévében hatéves mélypontra esett a szigetország GDP-bővülési dinamikája.

Forrás: Bloomberg, Reuters, Portfolio