A BBC kisfilmet készített a zimbabwei Zambézi-völgyben szolgáló női vadőrcsapatról, akik az orvvadászok által erősen veszélyeztetett elefántok védelmében találták meg hivatásukat.

Az orvvadászok újabban cianiddal mérgezik az elefántokat, így a fegyverrel ellentétben hang nélkül tudnak ölni és agyarakat zsákmányolni, legutóbb februárban pusztítottak el ezzel a kegyetlen módszerrel 53 afrikai elefántot.

A kontinensen évente körülbelül 30 ezer elefánt válik orvvadászok áldozatává. Ha ez a tendencia marad, az nagyon súlyos következményekhez vezet: körülbeül 50 éven belül teljesen eltűnik a faj a bolygóról.

A BBC által bemutatott női vadőrcsapat erre a harcra tette fel az életét. Damien Mander, korábbi katonai mesterlövész, ma már orvvadászellenes aktivista segíti a bátor nők munkáját, akik katonai kiképzést kapnak és fel is vannak fegyverezve – ennek köszönhetően pedig 30 orvvadászt már le is tartóztattak.

Külön érdekesség, hogy az egység tagjai bántalmazó kapcsolatok túlélői és egyedülálló anyák – ez a munka számukra a talpraállást, a kitörési lehetőséget jelenti.

Egyikőjük például arról mesél a kisfilmben, hogy a volt férje kihasználta, ő viszont be akarta bizonyítani, hogy a munka nem csak férfiaknak való. Egy másik nő azt meséli, egyedülálló anyaként nem volt pénze taníttatni, ruházni, de még etetni sem a lányát, ezt az időszakot nagyon nehéz volt túlélni. Most viszont azt mondja

Önbecsülést ad, hogy vagyok valaki. Különbözöm másoktól.

Minden mondatukból sugárzik, hogy szeretik, amit csinálnak és iszonyúan elhivatottak:

„Nagyon nehéz elfogni egy orvvadászt, aki a te faludban, vagy egy faluval arrébb él…de lehetsz a szomszédom, vagy akár a rokonom is, ha bántod az állataimat, elkaplak.” – mondja egyikőjük.

Azért is különleges a kezdeményezés, mert Afrikában szinte csak férfiak teljesíthetnek katonai szolgálatot, a nők pedig a háztartást vezetik – ehhez annyira ragaszkodnak, hogy a nyugati gondolkodásmódot teljesen elvetik. A női vadőröket kiképző International Anti-Poaching Foundation, vagyis az orvvadászat ellenes alapítvány ezen is szeretne változtatni.

Az alapítvány adományokból tartja fenn magát, amikből kisebb-nagyobb felszereléseket, üzemanyagot, tudnak venni. Ráadásul a vadőrök a fizetésük egy részét visszaforgatják a helyi társadalmi problémák megoldásába is, egy másik videóban egyikőjük például arról mesél, hogy árvákon szeretne segíteni.

A projekt nem csupán a vadőrök kiképzéséről szól, szeretnék a természetvédő szemléletmódot átadni a következő generációknak is és sürgetni a politikai fellépést az ügyben.

Forrás: Mérce


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ