Kedd éjjelre sikerült megállapodnia a nagy német szakszervezeteknek és a szövetségi államnak a következő évek béremeléseiről: eszerint az idén márciustól induló egy évben 3,19%-os, a rákövetkező évben 3,1%-os, majd az azt követő fél évben 1,06%-os béremelés történi meg. Az alacsonyabb keresetű dolgozóknak mindezeken felül egyszeri 250 eurós juttatást is adnak – írja a Portfolio.

A Reuters összefoglalója szerint a több százezres tüntetések és maratoni tárgyalások után létrejött megállapodás első körben mintegy 2,3 millió közszférabeli dolgozót érint. A tárgyalásokat az állam részéről vezető belügyi tárca máris jelezte, hogy a friss megállapodást ki akarják terjeszteni a civil szférára, a bíróságokra és a katonaságra is.
Horst Seehofer német belügyminiszter a megállapodás után azt jelezte: a béremelés szövetségi kormányzati szinten évi 2,2 milliárd euró többletkiadással jár, az önkormányzatok, egyéb helyi intézmények pedig további évi 7,5 milliárd eurónyi plusz költséggel számolnak.

A Verdi kereskedelmi szövetség és a dbb szövetség eredetileg 6%-os egy évi béremelésért, vagy legalább havi 200 eurós plusz juttatásért küzdött, de a megállapodás után elégedetten nyilatkoztak. Feltehetően a több évre elnyújtott, mérsékelt béremelés az Európai Központi Banknak is megnyugtatóbb, amely a német béralkukat (is) kiemelt figyelemmel követi a várható inflációs folyamatok miatt.

Érdemes megjegyezni, hogy februárban a német magánszektorban történt egy agy bérmegállapodás: mintegy 3,9 millió munkavállalót érintett az alku, amelynek keretében idén és jövőre 4-4%-os béremelés történhet meg (és a munkaórákban is rugalmasság felé mozdultak el).

Forrás: Portfolio