A magyar tanárok lengyel kollégái is keveslik a fizetésüket, illetve azt az emelést, amelyet a szakminisztérium javasol. Véleményüknek tüntetésen adnak hangot.

A Lengyel Tanárok Szakszervezete (ZNP) április 21-re tüntetést szervez Varsóban a szakminisztérium épülete elé - adta hírül a gazeta.pl. A tanárok fizetésemelést és több beleszólást követelnek a munkájukba, valamint azt akarják, hogy töröljék el munkájuk osztályzását.

A tanárok idén májusban bruttó 93-168 zloty emelést kapnak, ám  a ZNP 1000 zlotyis növelést akar. A jelenlegi tanári fizetések bruttó 2400 és 3300 zloty (180-250 ezer forint) között vannak.

A szakszervezet többször jelezte, hogy nem ért egyet az oktatási miniszter, Anna Zalewska döntéseivel, amelyeket tanárellenesnek tartanak. Márciusban levelet is írtak azzal a kérelemmel, hogy mentsék fel a minisztert. A ZPN szerint az általa bevezetett reformok korlátozzák a jogaikat, meghosszabbítják a szakmai előrelépést és rontották a szabadsághoz és a betegszabadsághoz jutás lehetőségeit.

A tanárok harmadik követelése, hogy ne a beleegyezésük nélkül vezessék be a változtatásokat, legalább konzultáljanak velük azokról.

Forrás: napi.hu