Kanadában egy orvos átlagfizetése évente több mint bruttó 65 millió forint átszámolva. Ezen kívánt emelni a kanadai Egészségügyi Minisztérium, ami ellen orvosok százai tiltakoznak. Szerintük az emelésre szánt pénzt vissza kell forgatni az egészségügy problémás részeibe – írja az Origo.

 Meglepően hírről számolt be a CNBC gazdasági oldal. Kanadában 500 orvos és rezidens, illetve 150 orvoshallgató azért írt levelet, mert tiltakoztak a fizetésemelésük ellen.

A levelet azért írták, mert szerintük igazságtalan, hogy ők emelést kapnak, míg a nővérek és a betegek küszködnek.

Az óriási szolidaritásról tanúskodó levélben azt írják az orvosok, hogy a fizetésemelés több mint sokkoló, ha a nővérek és a kórházi ügyintézők munkakörülményeire gondolnak.

Emellett problémásnak találják azt is, hogy a kanadai Egészségügyi Minisztérium költségvetési megszorításai és az egészségügy centralizálása miatt egyre kevesebb ember fér hozzá a közegészségügy „szolgáltatásaihoz".

Azért a petíciót aláíró orvosok szeretnék, ha a fizetésemelésükre szánt pénzt inkább visszaforgatnák a rendszerbe, és a fent említett problémákat orvosolnák az összegből.

Egy orvos Kanadában átlagosan évente 260 924 dollárt (65,6 millió forintot) keres. Egy családorvos fizetése ennél némileg alacsonyabb (211 717 dollár, 53,3 millió forint), míg a sebészeten dolgozó szakorvosok akár 354 915 dollárt (89,3 millió forintot) is hazavihetnek.

A teljesség kedvéért érdemes megemlíteni, hogy a fent említett díjak bruttóban értendőek,és az orvosoknak éves díjat kell fizetni ahhoz, hogy fenntarthassák praxisukat.

Egy példa szerint egy 231 033 dollárt (53,6 millió forintot) kereső orvosnál a díj befizetése után 136 ezer dollár (34 millió forint) marad, és az adókat és egyéb munkáltatói hozzájárulások ebből még levonják.

A kanadai orvosképzési díjak sem olcsók, az első tanév díja 2567-tól 25 ezer dollárig (650 000-6,3 millió forintig) terjedhet a képzés helye és állampolgárság függvényében.

Forrás: Origo