Háromszáz vonat nem indul el Spanyolországban egy 24 órás sztrájk miatt: a munkabeszüntetők ezzel az akcióval is igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy az ibériai országban továbbra sem egyenlőek a férfiak és a nők – írja a HVG.

A nemzetközi nőnapra időzített sztrájkot tíz szakszervezet kezdeményezte, s az akció megosztja az országot. A feminista szervezetek támogatják a munkabeszüntetést, sőt akadnak olyan feminista vezetők is, akik azt javasolták a nőknek, hogy ezen a napon ne költsenek pénzt, és ne végezzenek semmiféle házimunkát.

A közvélemény-kutatások szerint a spanyolok háromnegyede támogatja a munkabeszüntetést, kétharmada pedig egyetért azzal az állítással, hogy Spanyolországban nehezebb a nők élete, mint a férfiaké. A megkülönböztetés a fizetésekben is tetten érhető: a közszférában 13, a magánszférában pedig 19 százalékkal kapnak kevesebb bért ugyanazért a munkáért a nők, mint a férfiak. Ezzel a spanyolok az európai átlag körül vannak: az EU-ban 16,2 százalékos a nők bérhátránya.

A kormányzó Néppárt közleményében ugyanakkor azt hangsúlyozta, a kezdeményezés a feminista elitnek szól, s annak semmi köze a nők mindennapos problémáihoz.

A sztrájk érinti a metróközlekedést is, Madridban több vonalon késéssel közlekednek a szerelvények.

Az ismert spanyol színésznő és modell, Penélope Cruz is megemlékezik a nőnapról: bejelentette lemondja valamennyi nyilvános szereplését, és házi sztrájkba lép. Ez azt jelenti, hogy a nőnapon férje, Javier Bardem vigyáz majd a gyerekekre.

Forrás: HVG