Két férfi használt ruhákat válogat, majd az Emmaüs jótékonysági szervezet kamionjára rakja fel a csomagokat. A szállítmányt a Franciaországban ideiglenes szállásokon élő menekülteknek szánják. De az AFP riportjában most a két férfi „foglalkozása” a lényeg. Közmunkások – olvasható a HVG-ben.

Mindketten párizsi hajléktalanok, akik már hosszú évek óta az utcán élnek. De most hetente egyszer négyórás munkát vállalnak. A leghíresebb és legrégibb, a hajléktalanokat fél évszázada segítő francia szervezet, az Emmaüs pár hónapja indította be új programját. Ennek lényege: az utcán élő embereket csak nagyon fokozatosan, ha úgy tetszik diszkréten és mindegyikük egyéni adottságait figyelembe véve lehet visszacsábítani a munka világába. Helio Borges, az Emmaüs program felelőse elmondta az AFP-nek: korábban heti 26 órás munkát előíró visszailleszkedési programokkal próbálkoztak a jótékonysági szervezetek. De ez irreális volt, az utcára került, lelkileg és sokszor fizikailag is sérült embereket ez inkább taszította, mint vonzotta.

Az Emmaüs tehát váltott és most heti négy órát javasol kezdésnek. És aki a következő, majd a harmadik héten is visszajön dolgozni, az nagy valószínűséggel visszailleszthető a munka, a normális lét világába. A menekülteknek szánt szállítmányt csomagoló, 62 éves Robert már aláírt egy hosszabb távra szóló szerződést is az Emmaüsszel. Mások már előbbre tartanak. A Párizs 18. kerületében, tehát egy nem elit negyedben lévő parkban dolgozik egy szlovák férfi, aki évtizedekkel ezelőtt menekültként érkezett Franciaországba. És sokáig hajléktalanként élt. De gyerekkora óta volt érzéke a festéshez, és a parkban, a növények gondozása mellett dekorációt is készített. Ezért havi 350 euró (csaknem 110 ezer forint) üti a markát. Most egy valódi állásinterjúra készül egy porcelán étkészleteket gyártó cégnél, amely persze részese a jótékonysági programnak. Ha Ladislav sikerrel veszi az interjút, 1400 eurós álláshoz juthat, vagyis képes lesz saját lakást fenntartani és kimenekülni a hajléktalanszállásról.

Persze az Emmaüs programja csak kb. ötven százalékban sikeres. Azt utcára került emberek ugyanis pár év után súlyos mentális és egészségügyi problémákkal küzdenek, nagyon nehéz őket visszavezetni az életbe. De azért a próbálkozás folytatódik, a párizsi polgármesteri hivatal évente 1,3 millió euróval támogatja a programot, amelyhez 18 civil szervezet is csatalakozott. Jelenleg 300 párizsi hajléktalan kezdett el dolgozni, heti négy órát, abban a reményben, hogy egyszer újra normális életet élhessen.

Forrás: HVG