Az okoskarperec segít gyorsabban dolgozni, és jelez, ha úgy ítéli, a dolgozók túl sokáig vannak vécén vagy túl sokat vakaróznak – írja a 24.hu.

 Bizarr disztópiákba illő eszköz szabadalmát jegyeztette be az Amazon: a speciális karkötő rögzítené a viselők minden egyes mozdulatát, így képes lenne megállapítani, ha egy dolgozó túl gyakran vagy túl hosszan szünetel, vagy úgy általában bármi nem megfelelő mozdulatot végez. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy a cég valóban tervezi-e gyártani is a karperecet, csak a szabadalom léte biztos, ugyanakkor az Amazon eleve híres arról, hogy igen kemény vezetői stílust követ, és próbálja egyre extrémebben fogni a dolgozóit – szóval bármi megtörténhet.

Az Amazon nem először kísérletezik úgy új technológiával, hogy a piacra bocsátás előtt házon belül tesztelik annak valódi hasznosságát, így, ha megvalósul, a karkötő alighanem a cég raktáraiban dolgozó munkások életét keseríti majd meg. Természetesen sokan tiltakoznak az ötlet miatt, nem csak azért, mert ilyen eszközökkel megkérdőjelezhető az emberi munkavégzés megvalósulása – a kritikusok szerint ez csak növelné a munkahelyi stresszt és emberi lények helyett robotként kezelné a dolgozókat -, de komoly információvédelmi kockázatokat is rejt egy ilyen eszköz: épp a napokban bukott ki, hogy a Strava nevű fitnesz app – aminek működési elve elég hasonló egy efféle karkötőéhez – nyilvánosan elérhetővé tett olyan információkat, mint például az amerikai katonai bázisok holléte, vagy az iraki és szíriai csapatmozgások.

 A szabadalmi kérelmet még 2016-ban adták be, de csak a héten fogadták el. A tervezett technológia ultrahangos impulzusokat és rádiójeleket használna annak ellenőrzésére, hogy a dolgozó keze a raktárkészlet közelében tevékenykedik-e, és arra is képes lenne, hogy jelzéssel segítse a munkást abban, hogy megtalálja a raktárban, amit keres. A cél az Amazon szerint, hogy az olyan időigényes feladatokat – ezzel pedig az egész szállítási folyamatot – felgyorsítsák, mint a rendelések feldolgozása és a csomagolás, a karkötő abban segítené a dolgozókat, hogy ezeket a feladatokat gyorsabban tudják véghez vinni.

Volt és jelenlegi Amazon-dolgozók azt nyilatkozták, hogy a cég már használt hasonló ellenőrző-követő technológiákat, és nem lennének meglepve, ha ez a mostani is megvalósulna. Egy korábbi raktári munkás úgy nyilatkozott, hogy egy év után már úgy érezte magát, mintha ő is olyan robot lenne, amilyenekkel együtt dolgozott. Óránként több száz terméknek kellett átmennie a kezén, ami olyan extrém tempó, hogy volt, hogy elájult a szédüléstől.

Nem volt idő elmenni vécére sem. Másodperceid voltak egy termékre, és ha nem teljesítetted a célszámokat, kirúgtak. Kiégtem.

A férfi két évnyi munka után egészségügyi okokra hivatkozva felmondott az Amazonnál. Szerinte a cég valójában robotokat szeretne, de mivel a technológia még nem olyan fejlett, mint amire szükségük van, így jobb híján emberi robotokat használnak.

Forrás: 24.hu