Ahol a járulékot fizeti valaki, ott jogosult az ellátásra – ezzel utasította el az Európai Bizottság szociális és munkaügyért felelős tagja az új bécsi kormánynak azt a javaslatát, hogy az Ausztriában dolgozó kelet-közép-európaiak saját országukban élő gyerekeinek alacsonyabb családi pótlékot biztosítsanak. Maryanne Thyssen budapesti tárgyalásait követően elmondta: ilyen típusú indexálás nem szerepel az Európai Bizottság javaslatai között sem.

Azoknak azonban csalódni kell, akik azt várják, hogy a brüsszeli testület közbelép, mielőtt az osztrákok csökkentik a magyar dolgozóknak kiutalt juttatást. „A jelenleg az osztrák parlament előtt levő javaslat elfogadása esetén megvizsgáljuk azt, és ha nem felel meg az uniós szabályoknak, annak megfelelően reagálunk” – mondta a hvg.hu kérdésére a főbiztos.

Thyssen egyébként tavaly Budapesten hasonló véleményt fogalmazott meg az indexálással kapcsolatban, amelyet nem az osztrákok vetettek fel egyedül, de a bécsi kormány az első, amely valóban meglépheti ezt. Akkori nyilatkozata alapján arra lehet számítani, hogy kötelezettségszegési eljárás indul, amely akár az Európai Bíróságig is eljuthat. Kérdés, ez mennyi ideig tart majd, és ha a bíróság megsemmisíti az osztrák szabályozást, az elveszett pénzt visszakaphatják-e az érintettek.

A biztos beszélt egy másik, több tízezer magyar munkavállalót érintő kérdésről is: a kiküldetéssel kapcsolatos szabályok módosításáról. A hivatalosan magyar cégen belül, ám egy másik országon belül végzett munka szabályozásáról tavaly ősszel született megállapodás a tagországokat tömörítő Tanácsban, és néhány hónapon belül véglegesítik is azokat.

Van azonban egy fontos kivétel: a szállítási ágazat. Ez az úgynevezett mobilitási csomag része lesz, amelyben három típusba sorolják a szektor szolgáltatóit. Ennek megfelelően eltérő szabályok vonatkoznak majd a kabotázsra, vagyis a másik országon belüli szállítási szolgáltatásra, a tranzitra, illetve a nemzetközi szolgáltatásra. Ezzel kapcsolatban jelenleg folyik az egyeztetés – mondta el a biztos.

Budapesti tárgyalásain a politikus érintette a 2020 utáni többéves uniós költségvetést, amelyről mostanában kezdődnek az egyeztetések. Így egyelőre csak annyi tűnik valószínűnek, hogy csökkennek az Európai Szociális Alap rendelkezésére álló források is. Emiatt célzottabb, eredményorientáltabb tervezésre lehet szükség – emelte ki Thyssen.

Forrás: HVG