A fapados cég történelmi kompromisszumot kötött, a hét elején egyezményt írt alá a legnagyobb brit pilóta szakszervezettel. Korábban nem volt még példa ilyesmire a vállalat életében – írja a HVG.

A „British Airline Pilot’s Association” (BALPA) több mint tízezer pilótát tömörít, közülük 600-an dolgoznak az ír fapadosnál. A megállapodás értelmében a Ryanair brit pilótái húsz százalékos fizetésemelést kapnak. Eddig a Ryanair nemigen volt  hajlandó tudomást venni a szakszervezetekről. Persze ennek a nagylelkű gesztusnak előzményei voltak. Tavaly ősszel mozgalmat indítottak a Ryanair gépek parancsnokai a ki nem adott szabadságok miatt. Ez csak ürügy volt a lázadásra, ami nem elsősorban a szabadságról, hanem az elképesztően kizsigerelő munkakörülményekről szólt. A sztrájkmozgalom hatására a Ryanair tavaly ősztől idén tavaszig 20 ezer járat törlésére kényszerült és emiatt hatalmas kártérítést kellett fizetnie 150 ezer, az utakat hónapokkal előre lefoglaló „low cost” specialistának- írja a párizsi Le Figaro.

Hamarosan kiderül, milyen pénzügyi következményei lesznek a járattörléseknek a cég egész éves forgalmára nézve. A Ryanair közben a szükségből igyekszik erényt kovácsolni és az egyik kommunikációs főnök azt mondta: pozitív fejlemény lenne, ha más európai országokban is láthatóvá válnának a Ryanair pilótáknál a szakszervezetek, amelyekkel tárgyalni lehet. 

Ez ígéretesen hangzik, de a szakszervezeti befolyás a legtöbb európai országban messze nem olyan jelentős, mint Nagy-Britanniában. Az is tény, hogy Franciaországban például a Ryanair piaci részesedése csak 6 százalék, de a francia pilóták az ír cégnél, minden megpróbáltatás mellett is, vagy harminc százalékkal többet keresnek, mint bármelyik francia fapadosnál. Ez is része a cég által követett üzleti stratégiának, ami  Nagy-Britannián kívül szakszervezetek nélkül is működik. Bár az olasz és a német pilóták korábbi akciói jelzik, hogy előbb-utóbb velük, illetve az érdekeiket képviselő szakszervezetekkel is számolnia kell a cégnek.

Forrás: HVG