Eddig több mint 70 ezer támogatója van annak a petíciónak, amely erősebb jogi védelmet követel a női alkalmazottak számára a szexuális zaklatással szemben annak nyomán, hogy a Financial Times című brit lap leleplező cikket tett közzé egy brit férfiklub adománygyűjtő vacsorájáról, amelyen a tehetős üzletemberekből álló vendégsereg fogdosta és szexuálisan zaklatta a hoszteszeket – írja a HVG.

A brit kormányhoz címzett petíció megfogalmazója, Sophie Yates Lu elmondta, „megdöbbent”, amikor tudomására jutott, hogy a brit üzletemberektől és politikusoktól hemzsegő rendezvényt szervező Presidents Clubot nem terheli jogi felelősség az esten történtekért.

A jótékonysági alapítvány nem sokkal azután jelentette be megszűnését, hogy a Financial Times című lap egyik újságírója, Madison Marriage, aki egy kolléganőjével együtt a hoszteszek közé beépülve vett részt az esten, szerdán megjelent írásában részletesen beszámolt az ott történetekről.

Ebből kiderült, hogy több hoszteszt arra kértek a vendégek, hogy menjenek fel velük a szálloda szobáiba, másoknak benyúltak a szoknyájuk alá. A 130 hosztesszel titoktartási megállapodást írattak alá az est kezdetén.

A történteket több brit politikus elítélte, a liberális demokraták alelnöke szerint gyomorforgató volt, ami történt, egy konzervatív képviselő annak a reményének adott hangot, hogy a jótékonysági szervezetek felháborodnak majd, amiért a nevükkel így visszaéltek – írtuk korábban.

Yates Lu petíciójában arra kéri Amber Rudd brit belügyminisztert, hogy biztosítson jogi védelmet a női alkalmazottaknak az ügyfelek és vendégek részéről érkező szexuális zaklatásokkal szemben.

A Presidents Club egyébként több mint 30 éves múltra tekint vissza és ez idő alatt 20 millió fonttal támogatta a gyermekeket segítő különböző jótékonysági szervezetek. A résztvevők most többek között egy Boris Johnson külügyminiszterrel közös ebédre, egy londoni sztriptízklubban teendő látogatásra és „feleségfelturbózó” plasztikai műtétre licitálhattak. Johnson nevét azóta tisztázták: a külügyminiszternek nem volt köze a rendezvényhez, és nem vesz részt a meghirdetett ebéden sem.

David Meller üzletember azonban, aki az est egyik szervezője volt, lemondott az oktatási minisztérium igazgatóságában betöltött pozíciójáról. Ugyancsak kellemetlen helyzetbe került az estély miatt Nadhim Zahawi család- és ifjúságügyekért felelős miniszter, aki elmondása szerint rövid ideig tartózkodott csupán a rendezvényen, mert „kényelmetlenül” érezte magát, noha nem volt szemtanúja semmilyen incidensnek. „Egyértelműen elítélem ezt a fajta viselkedést. Az estről megjelent beszámoló rettenetes. Soha többé nem veszek részt csak férfiak számára meghirdetett fogadáson” – írta Zahawi szerdán a Twitteren.

A jelenleg Davosban tartózkodó Theresa May brit miniszterelnök elfogadta Zahawi magyarázkodását, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „megdöbbentették” a történtek. Mind fogalmazott: „azt hittem, hogy a nőkkel való ilyesfajta viselkedés, a nők tárgyiasítása olyasvalami, amit már magunk mögött hagytunk”.

A Presidents Club azt is bejelentette, hogy gyermekeket segítő szervezetek között osztja szét még megmaradt adományait, ám néhány intézmény, köztük a világhírű londoni Great Ormond Street Gyermekkórház már jelezte, hogy nem kér a klub támogatásából, és az eddig felajánlott összegeket is visszafizeti.

A Dorchester Hotel és a hoszteszeket biztosító Artista ügynökség is jelezte, hogy minden esetlegesen felmerülő panaszt ki fog vizsgálni.

Forrás: HVG