A közös agrárpolitika (KAP) által nyújtott támogatások ellenére és a kilépést nem támogató legnagyobb szakszervezetekkel szemben, a gazdák egyhangúan támogatták a Brexitet. Ez alkalmat adott a vitára, hogy megértsék az ellentmondás okait.

Az ELPO, az Európai Parlament Egyesült Királyságban működő összekötő irodája, közösen a Nemzeti Gazdálkodók Szövetségével (Egyesült Királyság Farmszövetsége NFU - Yorkshire és North East) vitát szervezett York-ban, hogy felmérjék a Brexit mezőgazdasági ágazatra gyakorolt hatását. Az esemény célja annak felmérése volt, hogy a Brexit miként befolyásolhatja az ágazatot és milyen következményekkel járhat az emberek élelmiszer-vásárlására - írja honlapján az Európai Parlament.

Az összehívott bizottságot akadémikusok, termelői szakszervezetek képviselői, illetve termelők és politikusok alkották, képviselve azokat a szektorokat, amelyekre a Brexit hatással lehet.

A testület a nyilvánosság kérdéseiből kiindulva több, egymással összekapcsolódó témát vitatott meg.

Például

  • a Brexit kihívásnak vagy lehetőségnek tekinthető-e a jövőbeni munkalehetőségek szempontjából
  • milyen hatással lehet ez a munkahelyi bizonytalanság a szektorban dolgozó munkavállalók mentális egészségére nézve
  • a jövőbeni munkalehetőségek szempontjából a Brexit kihívásnak vagy lehetőségnek tekinthető-e
  • EU-ból importált nagy mennyiségű élelmiszer milyen hatást gyakorolhat a Brexit az élelmiszer-ellátási láncra
  • és hogyan tudja kezelni az ország az EU és az Egyesült Királyság a "kemény-Brexit” esetében létrejött megállapodást.

A fogyasztó szemszögéből kiemelkedő fontosságú volt a magas uniós élelmiszer-előírások és a helyi termékek minősítése. Ezek a szabványok nemcsak azonos minőséget biztosítanak EU által értékesített termékekre, hanem a belső mezőgazdasági piac "kapujaként" is működnek.

Ha az Egyesült Királyság elhagyja az egységes piacot és a vámuniót, valamint az Unió élelmiszer-előírásait, akkor ez visszatarthatja az agrárágazatát a kulcsfontosságú exportpiacoktól.

Guy Poskitt, egy helyi sárgarépa termelő elmondta, hogy az ő terültén a munkaerő-felvétel nehézségekbe ütközik, ugyanis a munkások kétharmada az EU-ból származik.

Adam Bedford, a Nemzeti Gazdálkodók Szövetségének regionális igazgatója elmondta, hogy a mezőgazdasági termelők képesek az új gazdasági és politikai légkörhöz való alkalmazkodásra, bár ennek kulcsa az Egyesült Királyság kormányától származó megfelelő támogatás nyújtásában rejlik.

Összességében a vita tükrözte a Brexit-tárgyalások során minden területen tapasztalható bizonytalanságot. Britannia Európával való jövőbeli kereskedelmi kapcsolatát övező kétségek tovább nehezítik a lehetséges változások tervezését és a hozzájuk való alkalmazkodást.

Forrás: agrotrend.hu