Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága nem engedélyezné, hogy a mélyfagyasztott dönerhúshoz foszfátot adjanak, amennyiben decemberben az Európai Parlament követi a bizottság döntését, az a ma ismert dönergyártás végét jelentheti – írja a Bild nyomán a Portfolio.

Kevesen tudják, de a dönerhúsban foszfát is van, ami segít a víz megkötésében, és összetartja a hús különböző alkotóelemeit, hogy azok stabilabban álljanak a nyárson, a foszfát nélkül a hús hamarabb kiszáradna és szétesne.

Eddig nem volt pontos európai szabályozás azzal kapcsolatban, hogy lehet-e foszfátot használni a fagyasztott dönerhúsban, ezen szeretett volna változtatni az Európai Bizottság, amely engedélyezte volna a foszfát használatát, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága a szocialisták és a zöldek nyomására viszont kifogást emelt ez ellen, az indoklás pedig az volt, hogy szív- és érrendszeri egészségügyi problémákat okozhat a foszfát.

Az ügy pikantériája, hogy 2014-ben az Európai Parlament már engedélyezte a foszfát alkalmazását különböző húskészítményekben, vagyis a döner kizárása diszkriminatív lépés lenne. A CDU európai parlamenti egészségügyi szakértője, Renate Sommer pánikkeltéssel vádolja a szocialistákat és a zöldeket. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal szerint naponta 4200 mg foszfát bevitele a szervezetbe veszélytelen, egy adag döner pedig csupán 134 mg foszfátot tartalmaz. Sommer szerint egy uniós állampolgár átlagosan annyi foszfátot visz be a szervezetébe dönerrel, mint amennyit 1,5 liter kóla tartalmaz.

A döneresek jellemzően fagyasztott dönerhúst használnak a szendvicsek elkészítéséhez, a Bild információi alapján az Európai Unióban naponta közel 500 tonna dönerhúst használnak fel, ennek 80 százaléka Németországban készül, összesen 110 ezer munkahely sorsa függ az Európai Parlament döntésétől.

Forrás: Portfolio