Franciaországban véget érhet egy régi vita, hogy lógni akarnak-e főleg a munkanélküliek. A „munkanélküli segélyként” ismert járadékot a jogosultak 86 százaléka megfelelően használta fel az állam több mint 270 ezer vizsgálata alapján – írja az Index.

Franciaországban évek óta téma, hogy a munkanélküliek biztosan visszaélnek a nálunk „munkanélküli segélyként” ismert álláskeresési támogatásokkal. Gyakran előjött a nálunk is ismert szlogen, hogy a többségük „azért nem dolgozik, mert nem akar”. Még Macron elnök is azt ígérte a kampányában, hogy ötszörösére emeli az ellenőrzések számát, párhuzamosan a munkanélküli segélyezés reformjával, írja az MTI a Les Échos alapján.

A pontosabb eredmények alapján 100 munkanélküliből átlagosan 11 az ellenőrzés ideje alatt önállóan talált munkát vagy átképzési programot, 55-en pedig minden kötelezettségüket teljesítették ahhoz, hogy jogosultak legyenek munkanélküli segélyre, miután folyamatosan kerestek munkát. A maradék 34-ből 20-an egyéni tanácsadást követően aktívan elkezdtek munkát keresni, és csak 14 százalékot törölték a jogosultak közül vagy függesztették fel hosszabb-rövid időre azért, mert nem működött kielégítően együtt a hivatallal, illetve elutasította a felajánlott munkalehetőségeket. 

Ezzel együtt a címben feltett általánosító kérdésnek persze alapból nincs értelme, egy szakpolitikai intézkedéshez nem lehet ilyen buta jelszavak szintjén hozzáállni. Ahogy például azzal a 14 százalékkal teljesen mást lehet érdemes kezdeni, akik kitartóan ellenálltak az álláskeresésnek, mint azzal 11 százalékkal, akiknek messze nem is volt szükségük az összes elérhető támogatásra.

Forrás: Index