A legtöbben arról álmodozunk, hogy nyugdíjas korunkban majd ha épp nem utazgatunk, akkor a házunk verandájáról egy hintaszékben ücsörögve nézzük a naplementét, és játszadozunk az unokáinkkal. Persze ez nem olyan egyszerű, hiszen a nyugdíjunk szinte biztosan nem lesz elég arra, hogy fenntartsuk a megszokott életszínvonalunkat, azonban ahogy arra az UBS tanulmánya rámutat, egyáltalán nem mindegy, hogy melyik városban vonulunk nyugdíjba – írja a CNBC nyomán a Portfolio.

 Jane vagyok, 50 éves

Az UBS a Föld 12 nagyvárosát vette gorcső alá az általuk létrehozott International Pension Gap Indexe alapján, amely segítségével azt próbálták kideríteni, hogy az emberek hol élvezhetik ki a legjobban a nyugdíjas éveiket.

A svájci bank egy teljesen átlagos, 50 éves, 1 gyerekes nőt, "Jane-t" vette alapul, aki 20 éves korától ugyanabban a városban dolgozott a nyugdíj kórhatár eléréséig. Kiegészítésként Jane-ről azt is lehet tudni, hogy nagyvárosi életet élve átlagos fizetést tett zsebre, és semmit nem tett félre az esős napokra, így amikor eljött a nyugdíjba vonulás ideje, egyáltalán nem rendelkezett megtakarítással.

Svájcban kell nyugdíjba vonulni

A bank tanulmánya azt gyorsan leszögezte, hogy egy fillér félretett pénz nélkül a nagyvárosokban esélyünk sincs, azonban persze azért nagyok a különbségek az egyes lokációk között:

Az UBS arra jutott, hogy a svájci kétoszlopos nyugdíjrendszernek köszönhetően a zürichi Jane-nek csak a fizetése 11 százalékát kell félretennie, hogy megőrizze az addig megszokott életszínvonalát, azonban Svájcban a várható életkor 90 év, így Jane-nek 27 évet kell finanszíroznia, amely a leghosszabb idő Európában.

A lista másik végén álló tajpej-i Jane már korántsem ússza meg ilyen könnyen, ugyanis a meglehetősen elmaradott közigazgatási rendszer következtében amennyiben valaki 60 éves korában akar nyugdíjba vonulni Tajvan fővárosában, akkor legalább a fizetésének a 157 százalékát (!) félre kellett volna raknia, hogy komfortosan éljen a hátramaradt években.

Jane máshol, így például Londonban 47, míg New Yorkban 49 százalékát kellene félrerakni a fizetésének, ahol egyébként a várható átlagélekor 83 év.

Íme a 12 város, ahol az UBS Pension Gap Indexe alapján a legjobb, illetve a legrosszabb nyugdíjba vonulni:

A legnagyobb svájci bank elnöke, Sergio Ermotti szerint ugyan néhány képes volt egy megfelelő nyugdíjrendszer kialakítására, azonban a nyugdíj fenntarthatósága minden egyén számára már ingencsak megkérdőjelezhető.

Azzal érvelt, hogy mivel a kötelező nyugdíjrendszerek egy minimális jövedelmet biztosítanak, melyek a legjobb esetben is csak a létszükségleteinket fedezik, a jövőben ez nem lesz elég, ha fenn szeretnénk tartani a jelenlegi életminőségünk.

A tanulmány a fenntartható nyugdíjrendszerek három nagy kihívására hívja fel a figyelmet:

  • Az öregedő munkaerő és a várható élettartam emelkedése több nyugati országban is fenntarthatatlanná teszi az eddig még működő állami nyugdíjrendszereket
  • A második szerintük a kötelező nyugdíjrendszer. Átlagban az OECD országok a GDP 8,1 százalákét költik a nyudíjra, ami 2,4 százalékkal több, mint 1980-ban. Az UBS szerint a növekvő hitelállomány pedig rendesen korlátozza a kormányok fiskális mozgásterét.
  • Végül pedig az UBS arra is kitért, hogy az alacsony környezet jelentős befektetési kihívást jelent a nyugdíjalapok számára.

Forrás: Portfolio