Norvégiában mostantól ugyanannyit keresnek a női és a férfi válogatott labdarúgók. Erről a Norvég Labdarúgó Szövetség nemrég állapodott meg a játékosokat képviselő szervezettel – írja az Origo.

Az egyezség értelmében mindkét válogatott tagjai évi hatmillió norvég koronás - körülbelül 191 millió forintos - fizetést kapnak a jövőben. A nők esetében ez az eddigi 3,1 millió koronás bér majdnem duplája lesz, a férfiak pedig éves szinten az eddiginél 550 ezer koronával kevesebbel számolhatnak - erről az összegről önként mondtak le.

Norvégia olyan ország, ahol az egyenlőség nagyon fontos, ezért úgy gondolom, hogy a mostani lépés a fizetésekkel kapcsolatban egyaránt az ország és a futball javára válik” - mondta a játékosok szakszervezeti vezetője, Joachim Walltin. Beszélt arról is, hogy a szövetség szerint ez egy befektetés, aminek hatására még magasabb szintre kerülhet a női futball. „Nagyon fontos számukra, hogy érezzék a valódi tiszteletet”- tette hozzá.

 A női válogatott Caroline Graham Hansen az Instagramon köszönte meg a férfi játékosok lemondását. „Számotokra talán csak egy apró lépés mindez, de nekünk, a csapatunknak, a sportágunknak ez a minden! A hozzáállásotok az egyenlőséghez annyira megható, hogy legszívesebben elsírnám magam, és mindegyikőtöket megölelném. Köszönjük, hogy megtettétek ezt a női sportolókért. Így kicsit könnyebben érhetjük el az álmainkat.”

A norvég női labdarúgó-válogatott 1995-ben világbajnok, 2000-ben pedig olimpiai bajnok lett.

Forrás: Origo