Vikram Pandit, a Citi korábbi vezérigazgatója szerint a banki munkahelyek 30 százaléka tűnhet el 5 év alatt, méghozzá a technológiai fejlődés miatt – írja a Bloomberg nyomán a Portfolio.

A mesterséges intelligencia és a robotika fejlődése egy sor banki állást fog megszüntetni, például a back-office funkciók területén. A banki állások 30 százaléka emiatt 5 éven belül el fog tűnni - jósolja Vikram Pandit, a Citi korábbi vezérigazgatója. Pandit jelenleg az Oregon Group befektetési cégnél dolgozik vezérigazgatóként, melynek maga is egyik társalapítója.

Minden, ami a mesterséges intelligencia, a robotika és a gépi nyelvtanulás területén történik az egyszerűbbé teszi a folyamatokat, ami teljesen meg fogja változtatni azt, ahogyan egy back office működik.

Pandit tavaly, még a Citi vezéreként is hasonló, de a mostaninál visszafogottabb jóslatot tett. A 2016-os Citi tanulmány 10 éves időtávra várta a 30 százalékos csökkentés, amely nyomán Amerikában 770 ezer, Európában 1 millió banki állás szűnne meg. A bankpiacon Vikram szerint elképesztően kiélezett lesz a verseny, és konszolidációra lehet számítani.

Forrás: Portfolio