Amikor a vendég megérkezik a Tokió melletti Urayasu kisváros „Henn na” nevű hoteljébe, fura dolgokat tapasztal – írja a HVG.

A portán egy emberi külsejű robot üdvözli és gyorsan el is intézi a regisztrációt. Közben a vendég látja, hogy a szálloda hallját egy emberi irányítás nélküli gép takarítja és a csomagját sem borravalóra váró alkalmazott, hanem egy robot juttatja el a szobájába. Ahol egy gombnyomásra működésbe lép egy újabb multifunkciós robot, amely vezérli a szobában lévő elektronikus készülékeket, de a városra vonatkozó hasznos információkat, programjavaslatokat is ad.

Idén márciusban nyitotta meg ezt a robot hotelt az egyik legnagyobb japán utazási ügynökség, az „H.I.S.” A hatemeletes, több mint százszobás szállodában mindössze hét ember dolgozik. Ők felügyelnek a biztonságra és azokra a nagyon személyre szabott szolgáltatásokra, amelyeket egyelőre még nem lehet gépesíteni. De a hotel legtöbb teendője robotizálható. Egy éjszaka egy személyre 17 ezer jen, azaz kb. 130 euró, ami egy gyenge közepes párizsi hotel ára.

Az első, robotok által üzemeltetett japán szálloda 2015-ben nyílt meg Nagaszakiban. Bevált, mint ahogy az Urayasuban lévő gépesített hotel is. Az „H.I.S.” idegenforgalmi cég a közeli jövőben több tucat hasonló szálloda megnyitását tervezi. A robotizálás nem valamiféle tudományos hobbitevékenység Japánban- írja a párizsi Le Figaro.

Az élet kényszeríti ki

Katasztrofális a munkaerőhiány. Jelenleg 150 meghirdetett állásra jó, ha 100 jelentkező van. De facto teljes a foglalkoztatottság. A lakosság vészesen öregszik és a népesség csökken. A 65 éven felüliek már a teljes lakosság 26 százalékát teszik ki. Közben egyre kevesebb gyerek születik, tavaly kevesebb, mint egy millió japán újszülött látta meg a napvilágot, ez negatív történelmi rekord. Csökken a házasságkötések száma is, egyre többen választják a szingli életmódot. De ha egy nő mégis gyereket szül, nagyon nehezen tud visszakerülni a munkaerő piacra, mert kevés a bölcsőde és az óvoda. Emellett már százezrek azért nem tudnak bejárni a munkahelyükre, mert magatehetetlen idős szüleiket ápolják otthon. Japán mégsem hajlandó megnyitni az országot a bevándorlás előtt. Inkább a technikai fejlesztést, a robotizációt választja.

 Forrás: HVG