Szombat este Varsóban és több más lengyel városban is tüntettek a lengyel igazságügyi reform ellen. Gdanskban csatlakozott a tüntetőkhöz Lech Walesa, a Szolidaritás mozgalom Nobel-békedíjjal kitüntetett egykori vezetője is. A törvénytervezet a Legfelső Bíróság működési rendjét jelentősen átalakítja, a testület tagjait ezentúl nem a bírák, hanem a parlament választaná meg, háromötödös többséggel – írja a HírTV.

Ismét ezrek tüntettek a lengyel városokban az igazságügyi reform ellen. „Vétót akarunk!” – skandálta Varsóban a tömeg, arra biztatva Andrzej Duda köztársasági elnököt, hogy éljen jogkörével, és ne írja alá a képviselőház és a felsőház által is elfogadott törvényt. Erre azért nincs sok esély, mert Duda a kormányzó Jog és Igazságosság Pártot vezető Jaroslaw Kaczynski bizalmi embereként nyert elnökválasztást. Varsóban Kaczynski háza elé vonultak a tüntetők.

Tüntettek Gdanskban is, ahol Lech Walesa, a Szolidaritás szakszervezet korábbi vezetője is csatlakozott a megmozduláshoz. „A mi generációnk egy elképzelhetetlenül nehéz helyzetben vezette ahhoz szabadsághoz a nemzetet, amely a hatalmi ágak szétválasztásán alapszik” – mondta Walesa, aki az egyik legnagyobb ellenlábasa Jaroslaw Kaczynkinak. Kaczynski többször utalt arra, hogy Walesa a kommunista elhárítás besúgója volt, és nem tudta érdemben cáfolni az erről nyilvánosságra került dokumentumokat.

Beata Szydlo miniszterelnök azzal védte meg a törvénymódosítást, hogy hasonló szabályozás van érvényben Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Svájcban, Dániában, Norvégiában is.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok részéről is érkezett bírálat a jogszabály-módosítás miatt. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke bírálatát azzal utasította vissza a lengyel fél, hogy beavatkoztak az ország belügyeibe.

A varsói kormány magyar szövetségesétől kapott támogatást a vitában. A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban elmondott beszédében Orbán Viktor Frans Timmermanst inkvizítornak nevezte. „Saját nemzeti érdekei miatt, Európa érdekei miatt és a lengyel–magyar barátság miatt is világossá kell tennünk, hogy soha nem vezethet sikerre a Lengyelországgal szembeni inkvizíciós hadjárat” – jelentette ki a kormányfő. Utalt arra is, ha kell, kész vétót alkalmazni Lengyelország megbüntetésének megakadályozása érdekében.

Forrás: HírTv