Júniusban 2,8 százalékkal, több mint 98 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma Spanyolországban - közölte a spanyol munkaügyi minisztérium kedden Madridban, a munkaügyi központok adatai alapján készült jelentésében.

A tájékoztatás szerint a dél-európai országban 3,36 millió munkanélkülit tartanak nyilván, ami megfelel a 2009-es munkanélküliségi szintnek. Spanyolország ezt egy hónapja, májusban érte el ismét a gazdasági válság után.

Az év hatodik hónapjában a munkanélküliség főként a szolgáltatási szektorban és az építőiparban csökkent, köszönhetően az idénymunkák kezdetének - állapította meg a minisztérium, arra is kitérve, hogy leginkább Katalóniában, Andalúziában és Galíciában regisztráltak kevesebb munkanélkülit ebben a hónapban.

A foglalkoztatottak száma 18,4 millió volt júniusban.

Luis De Guindos, spanyol gazdasági miniszter hétfőn jelentette be, hogy a kormány 17,4 százalékos munkanélküliségi rátát vár erre az évre, amely 0,3 százalékkal kedvezőbb a korábban jelzettnél.

Felidézte, hogy a válság hatására a munkanélküliség mélypontját 2013-ban érte el 27 százalékos rátával. A jelenlegi csökkenő tendenciát tartva 2020-ra célkitűzésük a 11,1 százalék elérése, amely 20 milliót meghaladó foglalkoztatottságot jelent.

Az idei első negyedévben a munkanélküliségi ráta 18,75 százalék volt, enyhe növekedést mutatott a 2016-os 18,6 százalékos adathoz képest.