Egy friss kutatás szerint bevételtől függetlenül imádják az amerikaiak luxuscikkekre költeni a pénzüket, még azok is, akik nem feltétlen engedhetik ezt meg maguknak – írja a Portfolio.

A Deutsche Bank Research szakemberei 1984 és 2014 közötti fogyasztási szokásokat vizsgáltak, kutatásukból kiderül, hogy

  • a leggazdagabbak jövedelmük 65%-át költik luxuscikkekre, míg az elengedhetetlen fogyasztási cikkekre a jövedelmük 35%-át szánják,
  • a középszintű jövedelemmel rendelkező háztartásuk bevételük 50%-át költik luxuscikkekre,
  • de még a szerényebb jövedelemmel rendelkező családok is jövedelmük 40%-át luxuscikkekre költik.

Luxuscikkek (luxusjavak) alatt a mikroökonómiának megfelelően azokat a javakat értik a Deutsche Bank szakemberei, amelyeknek fogyasztása a jövedelem növekményével nő.

Az amerikai háztartások éves jövedelmének mediánja egyébként 59 361 dollár - vagyis körülbelül 16 millió forint. Az alsó ötödbe tartozó, legrosszabb jövedelemmel rendelkező családok 47 300 dollárt (kb. 12,8 millió forint) vagy kevesebbet keresnek.

Egy másik, a NerdWallet által elvégzett kutatásból az is kiderül, hogy minél gazdagabb valaki, annál inkább szereti fölösleges dolgokra túlkölteni a hitelkártyáját. Az amerikaiak fele azt mondja, hogy az "érzelmei miatt" költött már többet, mint amennyit megengedhetett magának. Egyébként az amerikaiak 86%-a gondolja azt, hogy adódhat olyan élethelyzet, amikor indokolt a túlköltés.

A nők azt mondják, hogy a stressz miatt bocsátkoznak túlköltésbe, míg a férfiak szerint az izgalom az egyik fő indok.

Forrás: Portfolio