Közegészségügyi kockázatokkal jár a görög hulladékgyűjtők múlt hét eleje óta tartó országos sztrájkja. A munkabeszüntetés miatt több görög városban szemét lepte el az utcákat – adta hírül az ATV.

Hulladékhegyek borítják Athén utcáit a szemétgyűjtők több mint egy hete tartó sztrájkja miatt. Azért szüntették be a munkát, mert attól félnek, hogy szerződésük lejártával tízezer dolgozó veszítheti el állását. A szakszervezet tüntetéseket is szervezetett emiatt.

„A gyerekeink érdekében megpróbáljuk megvédeni az állásunkat. Nem akarjuk, hogy elbocsássanak, mert 45 év fölött már nincs más munkalehetőségünk. Szeretjük a munkánkat és dolgozni akarunk” – mondta újságíróknak egy sztrájkoló nő.

A demonstrálók kedden a belügyminisztériumhoz vonultak, ahol rohamrendőrök állták útjukat, és dulakodás kezdődött. Múlt csütörtökön a tiltakozók szemetet gyújtottak fel az épületnél, amit festékkel dobáltak meg. Akkor könnygázzal oszlatták fel a tömeget.

„Elég volt! Többé nem hajtunk fejet, és nem hazudhatnak nekünk. Arra kérjük a nyugdíjasokat és kisvállalkozókat, akik szenvednek a megszorításoktól, mint mi is, hogy álljanak mellénk. Megtesszük, ami tudunk” – mondta Nikesz Trakasz, a szakszervezet elnöke.


A hulladékhegyek nem csak Athénban, hanem más görög városokban is problémát jelentenek. A hatóságok arra kérték az embereket, próbáljanak ne vinni több szemetet az utcára. A szakszervezet további akciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha nem teljesítik követeléseit.

Forrás: atv.hu