A társadalmak elöregedése és a nyugat felé való kivándorlás miatt Közép-Európában egyre kevesebb a szabad a munkaerő, különösen a képzett munkavállaló. A régiós országok próbálnak választ adni a kihívásokra, azonban a megoldás leginkább az oktatás színvonalának javításában rejlik, amelynek eredményei ugyanakkor csak hosszabb távon jelennek meg. Éppen ezért valószínű, hogy a régió növekedési potenciálja középtávon vissza fog esni - írja a Financial Times nyomán a Portfolio.

A régiós országok döntéshozói igyekeznek választ adni a jelenlegi helyzetre, például mindenütt nagyot emeltek a minimálbéreken, de növekedhet a politikai nyomás is a multikon, hogy nagyobb béremeléseket adjanak.

A pozsonyi Volkswagen-gyár dolgozóinak múlt heti hatnapos sztrájkja mellett Robert Fico szlovák miniszterelnök például nyíltan kiállt. Feltette a kérdést: miért fizetné a szlovák munkaerőnek csak a harmadát a Volkswagen annak, amit a nyugat-európai dolgozóknak? Bohuslav Sobotka cseh kormányfő hasonló hangot ütött meg, amikor arról beszélt, a multik kihasználják az alacsony bérszínvonalat, és arra kérte őket, hogy hagyjanak több profitot a helyi üzemekben és azt fordítsák a bérkiadások növelésére.

A versenyképesség szempontjából kevésbé lenne kockázatos, ha a bevándorlást ösztönöznék. Lengyelországnak például tavaly úgy sikerült enyhítenie a bérnyomást, hogy közel 1,3 millió hat hónapos munkavállalási engedélyt adott ki ukrán bevándorlóknak. Igaz, ez csak a kékgalléros munkaerőhiányt oldotta meg, képzett munkaerőből továbbra sincs elég.

A cseh exportszövetség szintén arra akarja rábírni a kormányt, hogy lazítsanak a vízumszabályokon, hogy az ukrán, a vietnámi és az orosz munkavállalók nagy számban tudjanak bejönni az országba.

A tartós bevándorlás felé való nyitás ugyanakkor nem olyan egyszerű, hiszen a politikai retorika az egész régióban élesen elutasítja, hogy például szír menedékkérőket fogadjanak be.

A munkaerőhiányon az sem segít, hogy az emberek nehezen szakadnak el lakóhelyüktől, vagyis a munkaerő mobilitása nagyon alacsony a régióban.

Az egyetlen megoldás az lehet, ha technológiai fejlesztéseken és a munkaerő képzésén keresztül növekedik a termelékenység. A kormányok régiószerte elköteleződtek az oktatás és a képzés színvonalának javítása mellett, azonban ez egy lassú folyamat.

Tomasz Wieladek, a Barclays elemzője szerint az eddigi gazdasági modell a továbbiakban nem lesz fenntartható a régióban. Az egyetlen lehetőség, hogy növelik az emberek készségeit, ez azonban időbe telik. Éppen ezért valószínű, hogy a potenciális növekedési ütem középtávon vissza fog esni.

Forrás: Portfolio