Hosszú riportot közölt a Bloomberg az ausztriai Donawitz település acélgyáráról, hogy miként alakítják át a termelést a robotok. Az alpesi osztrák faluban az 1400-as évektől kezdve komoly vasipar alakult ki, köszönhetően a jelentős vasérckészleteknek. A város az osztrák-magyar monarchia idején a Habsburg birodalom központi acélgyárává fejlődött. A szerves fejlődés következő állomásaként a robotika térhódítása is megkezdődött – írja a 24.hu.

A Voestalpine AG új acélgyárában 500 ezer tonna acél előállításához 14 ember is elegendő, ehhez a kapacitáshoz 1960-ban még 1000 ember kellett.

A robotoknak köszönhetően a 14 ember munkája sem kékgalléros munka lesz, hanem magas képzettséget igénylő a gyártási folyamat ellenőrzésében. A lap tudósítása szerint a munkakörülmények olyanok mint egy laboratóriumban: tiszta padló, zajmentes környezet.

Wolfgang Eder, az osztrák vállalkozás vezérigazgatója azt mondta: a cég ma már egyáltalán nem alkalmaz klasszikus kékgalléros munkaerőt, akik a bányában zajban és porban nehéz fizikai munkát végeznek, hiszen mindezeket a munkafolyamatokat automatizálták. A szakember úgy vélte: a versenyképes országoknak egyre kevésbé lesz szüksége képzetlen munkaerőre.

Forrás: 24.hu