Jó úton járunk ahhoz, hogy a jövő nemzedékei megtapasztalják a történelem legnagyobb nyugdíjválságát: 2050-re a világ legnagyobb gazdaságainak nyugdíjdeficitje elérheti a 400 ezer milliárd dollárt, hacsak nem teszünk ellen valamit - írja a World Economic Forum figyelmeztetésére hivatkozva a CNBC.

A World Economic Forum (WEF) számításai szerint az öregedő társadalom problémája olyan méreteket ölthet a következő években, hogy a világ legnagyobb gazdaságainak nyugdíjbombát kell majd hatástalanítaniuk - idézi az elemzést a Portfolio.hu.

Az elemzés szerint a legnagyobb bajban az USA, Kanada, az Egyesült Királyság, Hollandia, Japán és Ausztrália van, de a helyzet Kínában és Indiában is elég aggasztó.

A számítások szerint ezekben az országokban a nyugdíjfizetési kötelezettség miatti hiány mértéke meghaladhatja a 400 ezer milliárd dollárt is 2050-re, ami 2015-ben "csak" 70 ezer milliárd dollárt tett ki.

A WEF elemzése szerint a várható élettartam növekedése és az öregedő társadalom a klímaváltozás pénzügyi megfelelője. A ma és a közeljövőben született gyermekek várható életkora a 100 évet is elérheti, a nyugdíjban lévő emberek pénzügyi biztonságának megteremtése pedig csillagászati összegekbe is kerülhet.

Forrás: napi.hu