Riadót fújt a svájci konföderáció statisztikai hivatala. A most közzétett legfrissebb adatok szerint ugyanis a Svájcban szegénynek tekintettek aránya eléri a hét százalékot – írja a HVG.

A 2016-ban végzett hasonló felmérés még csak 6,6 százalékot mutatott ki. Az alpesi országban a szegénységi küszöb egy egyedülállónak 2239 svájci frankos havi jövedelem. Nem elírás, nem tévedés: aki Svájcban havonta 633 ezer forintnál kisebb jövedelemmel rendelkezik, az szegénynek tekintendő. Egy kétgyermekes család akkor él a szegénységi küszöb alatt, ha a havi bevétel nem éri el a 4 ezer svájci frankot. Persze Svájc méregdrága ország, főleg a nagyvárosokban magasak a megélhetési költségek. Genfben például egy szerény képzettséggel és alapfokú angoltudással rendelkező éttermi pincér 4 ezer frankot keres, de egy egyszobás kis lakás havi bérleti díja kb. 1500 frank. Persze csak néhány villamosmegállónyit kell utazni, hogy a hivatalos államhatár másik oldalán lévő francia településeken fele ekkora lakbért fizessen.

A svájci „szegénységről” író Le Point párizsi hetilap természetesen a francia állapotokhoz hasonlítja a svájci helyzetet. Franciaországban a szegénységi küszöb egy egyedülállónak 1008 euró, vagyis alig a fele a svájcinak. De: Franciaországban, ha a család egy tagja dolgozik, akkor automatikusan jár a házastársnak és a gyerekeknek is a bőkezű egészségügyi ellátás, a lakbértámogatás, és például az iskolakezdési segély is. Svájcban viszont egy gyerek egészségügyi biztosítása havi 300 frank. És még valami: Svájcban teljesen másként értelmezik a szegénységet, mint Európa más tájain.

Az alpesi országban már az is szegény, aki nem fogyaszt naponta friss zöldségeket és gyümölcsöket, nem tud havonta néhányszor étterembe, színházba, koncertre menni. Van egy másik mutató is: az EU által alkalmazott kockázati index. Ez a lakosság azon hányadát jelöli, amely esetleg szegénységbe csúszhat, persze az adott ország normái szerint. Franciaországban ez az arány 14,1 százalék, Svájcban viszont 15,6 százalék. Tehát a mai modern kommunikációs világban, ahol a kamuhírek és a fals értelmezések korlátlan teret kapnak, azt is lehetne állítani statisztikai mutatókkal alátámasztva, hogy Svájc szegényebb, mint Franciaország. Csak ott ezt nem lehet beadni a népnek.

Forrás: HVG