Az Európai Bizottság (EB) elfogadta a Jobbik béruniós kezdeményezését, így elkezdődhet az aláírásgyűjtés – jelentette be Facebook-oldalán Vona Gábor pártelnök.

A Jobbik a közelmúltban indított széles körű polgári kezdeményezést az európai bérunióért, sikerült maga mögé állítani a régió hét országából hét pártot, szakszervezetet vagy magánszemélyt. Az alapokmányt a következő országokkal írták alá: Horvátország, Bulgária, Szlovákia, Lettország, Észtország, Románia, Lengyelország. A kezdeményezés célja, hogy egyenlő munkáért egyenlő béreket kapjanak az Európai Unió állampolgárai.

Vona Gábor a nemzetközi támogatás megszerzését március elején történelminek nevezte, mivel – mint mondta – ez lesz az első olyan ügy, amely mögé az összes kelet-közép-európai ország jó szívvel tudott felsorakozni. Ugyanakkor hozzátette, a régió nem alamizsnát kér, hanem egy új kohéziós politika kialakítását szorgalmazzák és azt, hogy ezekben az országokban is versenyképes gazdaság jöhessen létre. A Jobbik arra hivatkozik, hogy az uniós csatlakozásunk óta a nyugati és a kelet-közép-európai régióban az árszínvonal kiegyenlítődött, míg a bérszakadék tovább nőtt. 

Árunió már létrejött, a bérunió még várat magára – mondta.

A kezdeményezés eddig az EB előtt volt, de most zöld jelzést kapott, így egy év alatt egymillió aláírást kell összegyűjteniük, hogy az EB napirendre tűzze a kérdést.

Forrás: Magyar Nemzet