Az Egyesült Királyságban 16 hónapja nem álltak ilyen kevesesen rendelkezésre üres pozíciók betöltésére, mint idén áprilisban - derült ki The Recruitment & Employment Confederation (REC) legfrissebb jelentéséből. A munkanélküliség négy évtizedes mélypont közelében van, a szervezet vezetője szerint a Brexit pedig csak tovább fogja rontani az egyébként sem túl jó helyzetet – írja a Portfolio.

A REC havi rendszerességgel közzétesz egy elemzést, amelyben röviden körbejárja az ország munkaerőpiacát érintő legfontosabb trendeket. A szervezet már hónapok óta figyelmeztet, hogy a brit munkaerőpiac egyre feszesebb, a munkanélküliségi ráta négy évtizedes mélypont közelében van, a munkáltatóknak pedig emiatt egyre nagyobb problémát jelent, hogy megfelelő munkaerőt találjanak.

Néhány érdekes megállapítás az áprilisra vonatkozó elemzésből:

  • A határozatlan idejű munkavállalók száma hét hónapja nem bővült ilyen lassú ütemben, a határozott idejű munkaszerződések száma viszont megugrott.
  • A határozatlan idejű munkavállalók számának egyre lassabb bővülése abból fakad, hogy 16 hónapja nem álltak ilyen kevesen rendelkezésre a pozíciók betöltésére.
  • A fentiekkel összhangban - a munkaerő iránt erős kereslet és az egyre visszafogottabb kínálat miatt - a bérek dinamikusan növekednek.

Bár a legnagyobb hiány elsősorban mérnökökből, IT-szakemberekből és egészségügyi dolgozókból van, Kevin Green, a REC vezetője szerint összesen mintegy 60 szakmát érint az egyre súlyosabb munkaerőhiány, beleértve például a könyvelőket és a takarítónőket is.

Egy dolog biztos: bárki is nyerje a június 8-i választásokat, ha az újdonsült brit kormány azt akarja, hogy a brit vállalkozások a jövőben is gyarapodni tudjanak, akkor a képzések mellett biztosítani kell egy olyan bevándorlási rendszert, ami megfelelő mennyiségű munkaerővel látja el az országot - fogalmazott Green.

Kommentárjával arra utalhatott, hogy a Brexitet követően a migráció erős korlátozásával saját magát lőné lábon az Egyesült Királyság, pedig ez az a pont, ahol a kilépéspártiak nagyobb szigort szeretnének.

A becslések széles sávban szóródnak, hogy hány magyar dolgozik az Egyesült Királyságban. 2015-ben közel 100 ezer főt tartott számon a hivatalos statisztika, azonban valószínű, hogy ennél is többen lehetnek az országban. A Brexit miatt az ő jövőbeli státuszuk is kérdéses, de még inkább az, hogy érkezhetnek-e további munkavállalók az országba. Pedig ez az elemzés is bizonyítja, hogy nagy szükség van a Kelet-Közép-Európából érkező munkaerőre (is).

 Forrás: Portfolio