Köteles-e megfizetni a munkáltató Kovács B. dolgozó részére a 9 forint/km költségtérítést, vagy csak adhatja azt, ha a cég dolgozói személyautóval járnak munkába és Kovács B.-t Kovács A. fuvarozza a saját gépjárművével ugyanazon településről? – kérdezte az adozona.hu olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Az Szja. tv. 25. § (2) bekezdés b) pontja értelmében a munkában töltött napokra a munkahely és a lakó- vagy tartózkodási hely között és/vagy hazautazásra a munkahely és a lakóhely között közforgalmi úton mért oda-vissza távolság figyelembevételével kilométerenként 15 forint (illetve annak 60 százaléka, azaz 9 forint) összegű költségtérítésnek nem feltétele az, hogy a munkavállaló saját személygépkocsijával oldja meg a munkába járását.

Ugyanakkor a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet szerint a 9 forint/km költségtérítés akkor jár kötelezően, ha

„a) a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye, valamint a munkavégzés helye között nincsen közösségi közlekedés;

b) a munkavállaló munkarendje miatt nem vagy csak hosszú várakozással tudja igénybe venni a közösségi közlekedést;

c) ha a munkavállaló mozgáskorlátozottsága, illetve a súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól szóló kormányrendelet szerinti súlyos fogyatékossága miatt nem képes közösségi közlekedési járművet igénybe venni, ideértve azt az esetet is, ha a munkavállaló munkába járását az Mt. 294. § (1) bekezdés b) pontjában felsorolt hozzátartozója biztosítja;

d) a munkavállalónak bölcsődei ellátást igénybe vevő vagy tíz év alatti köznevelési intézményben tanuló gyermeke van.”

A munkáltató a c) és d) pontban említett munkavállaló esetében a közigazgatási határon belül történő munkába járást is a rendelet szerinti munkába járásnak minősítheti.

Ha tehát a munkáltató és a munkavállaló egybehangzó mérlegelése szerint Kovács B. dolgozó esetében az idézett rendelkezésben meghatározott feltételek bármelyike fennáll, a 9 forint/km költségtérítést kötelező számára kifizetni, attól függetlenül, hogy milyen módon jut el a munkahelyére.

A hosszú várakozás megítélése szempontjából az említett kormányrendelet 2. §-ának g) pontja szerint azt az időtartamot kell figyelembe venni, amely a munkavállaló személyi, családi vagy egyéb körülményeire tekintettel aránytalanul hosszú, és amely az út megtételéhez szükséges időt meghaladja.

Ha egyik feltétel sem áll fenn, a bérlettel vagy menetjeggyel való elszámolás ellenében a teljes árú, valamint a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló kormányrendelet szerinti utazási kedvezménnyel megváltott, illetve az üzletpolitikai kedvezménnyel csökkentett árú bérlet vagy menetjegy árának legalább 86 százalékát kell kötelezően megtéríteni, amennyiben a munkavállaló

– belföldi vagy határon átmenő országos közforgalmú vasút 2. kocsiosztályán,

– menetrend szerinti országos, regionális és elővárosi autóbuszjáraton,

– elővárosi vasúton (HÉV-en),

– menetrend szerint közlekedő hajón, kompon, vagy réven

utazik a munkavégzés helyére, továbbá, ha hazautazás céljából légi közlekedési járművet vesz igénybe.

Hazautazás esetén a kötelező mérték a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőben közzétett összeg (2017-ben 35 340 forint).

A munkáltató a munkavállalóval való megállapodás szerint nem téríti meg az előzőek szerinti költségeket, ha a munkavállalóinak lakóhelyük (tartózkodási helyük) és a munkahelyük között történő oda-vissza utazását csoportos személyszállítás útján oldja meg [39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 3. § (1a) bekezdés].

Forrás: adozona.hu