Egyre több nagyvállalat hazai leánycégénél sikerül bérmegállapodást, több esetben kollektív szerződést kötni a dolgozók érdemi bérfejlesztéséről – mondta a Magyar Időknek Buzásné Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének elnöke. Emlékeztetett: sok esetben csak a nagyobb cégek kapnak a versenyszférán belül kellő figyelmet, pedig a középvállalatoknál is folyamatosan egyeztet a szakszervezet.

A szakszervezeti vezető kiemelte: legutóbb a minap kötöttek – hároméves tárgyalást követően – kollektív szerződést az elektronikai részegységek hűtésére szolgáló, kis méretű ventilátorokat gyártó, vecsési Papst Hungary Kft.-nél, amely több mint 600 embert foglalkoztat. A dolgozók az idén 12,5 százalékos béremelést kapnak. A kollektív szerződés rendezi többek között a vállalat és a szakszervezet közötti együttműködést, a munkaviszonnyal kapcsolatos kérdéseket, a munkaidőkeretet, a munkaidő-beosztást, a szabadság kiadásának szabályait és a munka díjazását, valamint az egyéb juttatásokat. Az a dolgozó, aki öt év munkaviszonnyal rendelkezik a cégnél, egyszeri nettó 30 ezer forintot kap, majd ez az összeg 10, 15 és 20 éves munkaviszony esetén további 10-10 ezer forinttal növekszik.

Korábban írtuk: várhatóan hamarosan kollektív szerződést köt a szakszervezet a HOPI Hungária Logisztikai Kft. gyáli központjában dolgozókra vonatkozóan. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke lapunknak arról beszélt, zajlanak a bértárgyalások a kiskereskedelmi láncokat, multinacionális cégeket kiszolgáló logisztikai központban, ahol első körben több tucat gépkocsivezető számára jelentős béremelés van kilátásban. Erről a munkáltató és a szakszervezet már megegyezett, az emelés részletei a szerződés aláírása után válnak ismertté. A HOPI Magyarországon három telephelyen (Gyálon, Vecsésen, Érden) közel 400 munka­vállalónak biztosít munkahelyet.

Bubenkó Csaba elmondta: a nagyáruházakba, kiskereskedelmi telephelyekre naponta árut kiszállító sofőrök várható béremelését tartalmazó kollektív szerződést a jövő héten írják alá, a bérmegállapodás a munkavállalók előzetes igényeire épül.

Forrás: Magyar Idők