Kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó kft.-nek, ahol az alkalmazotti létszám 5 fő, vajon kell-e munkavédelmi oktatást tartania, azt dokumentálnia? Vagy ez a törvény csak a veszélyes munkahelyekre vonatkozik? Hol van meghatározva, mi számít veszélyesnek? – tette fel kérdésként az Adózóna egyik olvasója. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

A munkáltató munkavédelmi jellegű kötelezettségeinek a forrása alapvetően a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. tv. (Mvt.).

A munkáltatónak így oktatás keretében gondoskodnia kell arról, hogy a munkavállaló

– a munkába állásakor,

– a munkahely vagy munkakör megváltozásakor,

– az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek változásakor,

– a munkaeszköz átalakításakor vagy új munkaeszköz üzembe helyezésekor, valamint

– új technológia bevezetésekor 
elsajátítsa és a foglalkoztatás teljes időtartama alatt rendelkezzen az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati ismereteivel, megismerje a szükséges szabályokat, utasításokat és információkat.

Az oktatást rendes munkaidőben kell megtartani, és szükség esetén időszakonként – a megváltozott vagy új kockázatokat, megelőzési intézkedéseket is figyelembe véve – meg kell ismételni.

Az oktatás elvégzését a tematika megjelölésével és a résztvevők aláírásával ellátva írásban kell rögzíteni. Ezt azért sem szabad elmulasztani, mert a Kúria az elmúlt évben egy tucat döntésében állapította meg a munkáltató munkabalesetért való felelősségét. 

Ezek során pedig többek között azt tette vizsgálat tárgyává, hogy a munkavállalók megkapták-e az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzéshez szükséges információkat (szög kalapálása, létra használata, veszélyforrásokra történő felhívás, azok elhárítása stb.).

A kötelezettség nem csupán a veszélyes munkafolyamatokra terjed ki, azoknál a munkáltató kötelezettsége csupán fokozottabb. Ilyen esetekben a veszélyforrásokra például az egyes munkavállalók figyelmét fel kell hívni, figyelmeztető jelzéseket kell kihelyezni, egyéni és kollektív védőeszközöket kell biztosítani, melyek használatáról a munkavállalókat ki kell oktatni, sőt adott esetben erről szabályzatot is kell alkotni.

Nézzük most a kért definíciókat:

Veszélyes egyebekben az a létesítmény, munkaeszköz, anyag/keverék, munkafolyamat, technológia (beleértve a fizikai, biológiai, kémiai kóroki tényezők expozíciójával járó tevékenységeket is), amelynél a munkavállalók egészsége, testi épsége, biztonsága megfelelő védelem hiányában károsító hatásnak lehet kitéve.

Veszélyes anyag minden anyag vagy keverék, amely fizikai, kémiai vagy biológiai hatása révén veszélyforrást képviselhet. 

Végezetül veszélyforrás a munkavégzés során vagy azzal összefüggésben jelentkező minden olyan tényező, amely a munkát végző vagy a munkavégzés hatókörében tartózkodó személyre veszélyt vagy ártalmat jelenthet.

A jogszabály ezek különös megnyilvánulási formáit külön is nevesíti, ezek azonban tág keretek, nem csak azokra vonatkoznak.

Forrás: adozona.hu