Nyakunkon a karácsony, itt a céges karácsonyi vacsorák ideje. Kötelezhet-e a munkáltató a munkaidőn túli rendezvényen való részvételre? Munkaidőnek számít-e a részvétel és vonatkoznak-e rá a munkavégzés alatti szabályok? A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint érdemes ezeket a kérdéseket még időben tisztázni és a céges rendezvényeken való magatartásunkat ennek megfelelően megválasztani. Ugyanis a céges karácsonyi bulin is vigyázni kell a munkaadó jó hírnevére.

Dr. Kroh Anita kifejtette: a Munka Törvénykönyve (Mt.) szerint a munkaidő a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenység tartama, a munkaidő beosztásának szabályait pedig a munkarend határozza meg.

Az üzleti évet lezáró karácsonyi vacsora vagy rendezvény nem minősül tehát munkában töltött időnek (értelemszerűen amennyiben azon vendégként és nem kiszolgálóként vesz részt a rendezvényt szervező munkáltató munkavállalója), így azután semmilyen pótlék nem jár.

Erre tekintettel a részvétel sem kötelező, amennyiben az a munkaidőn túl, hétvégén vagy a szabadság alatt kerül megrendezésre.

Alapvetően munkahelyi környezetben vagyunk

Amennyiben szeretnénk kollegáinkkal megünnepelni a sikeres üzleti évet, a közelgő ünnepeket, a részvételünk építheti kollegiális kapcsolatainkat, érdemes azonban végig szem előtt tartani, hogy alapvetően munkahelyi környezetben vagyunk.

Az Mt. szerint a munkavállaló munkaidején kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, ami közvetlenül és ténylegesen alkalmas munkáltatója jó hírnevének, jogos gazdasági érdekének vagy a munkaviszony céljának veszélyeztetésére, különösen a munkavállaló munkakörének jellegére, a munkáltató szervezetében elfoglalt helyére tekintettel.

Általános elvárás munkavállaló magatartásával kapcsolatban, hogy véleménynyilvánításhoz való jogát a munkáltató jó hírnevét, jogos gazdasági és szervezeti érdekeit súlyosan sértő vagy veszélyeztető módon nem gyakorolhatja és az üzleti titkot köteles megőrizni, így kell eljárnia az ügyfelekkel, üzleti partnerekkel zajló céges rendezvények alkalmával is.

Erről még a legnagyobb ünneplés közben sem szabad megfeledkezni, ha nem szeretnénk felmondási okot szolgáltatni a következő munkanapunkra – figyelmeztetett végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Forrás: Origo