Bár főszabály szerint a 2016-os szabadságokat még idén ki kell adniuk a munkáltatóknak, van pár lehetőség, amellyel átvihetőek a napok 2017-re - írj a Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője.

A munka törvénykönyve több kivételes lehetőséget is biztosít a munkáltató számára arra, hogy az esedékesség évét követően adja ki a munkavállaló szabadságát. Az egyik ilyen lehetőség, hogy a szabadságot még idén elkezdik kiadni, akár december 31-én. Így hiába van szabadságon a dolgozó 2016 január elején is, ez még a 2016-os keretbe számít bele.

Ha a dolgozó munkaviszonya 2016. október 1-jén vagy azt követően kezdődött, a munkáltató 2017. március 31-ig köteles kiadni a szabadságot. Ha a dolgozó keresőképtelenné válik, vagy fizetés nélküli szabadságra ment, akkor a munkáltató az ok megszűnésétől számított 60 napon belül köteles kiadni a munkavállaló részére a szabadságot, így ez is átcsúszhat 2017-re.

A törvény kivételes esetekben is engedékeny. Ilyen lehet a társaság működését súlyosan érintő gazdasági esemény, szélsőséges időjárás, több munkavállalót érintő megbetegedés vagy a megrendelői igények megváltozása. Ezek bekövetkezésekor szintén átvihető a szabadság 2017 március 31-ig.

A munkáltató - a felek 2016-os évre kötött megállapodása alapján - az életkor szerint járó pótszabadságot (amely 1-10 munkanap lehet) a 2017-es év végéig adhatja ki. A felek erre vonatkozó megállapodását a bizonyíthatóság érdekében célszerű írásba foglalni.

Mennyi szabadsággal rendelkezünk?

A munkavállaló mindössze 7 szabadnappal rendelkezik, viszont a munkáltató köteles kiadni az éves szabadnapokat, ebből pedig 14 napnak egybefüggőnek kell lennie beleszámolva a hétvégéket és ünnepnapokat is.

A munkaadó az esetleges év végi leállásokra is időzítheti a szabadságok kiadását, ha viszont már korábban kiadta a rendelkezésre álló napokat, akkor adhat felmentést is a munkavégzés alól.

Forrás: napi.hu