Adódhat olyan helyzet, amikor a munkavállaló vagy a munkáltató egyszerűen belefárad a fennálló munkaviszonyba, és azonnali hatállyal meg szeretné szüntetni az egymás közötti jogviszonyt. A felmondás előtt mindkét félnek érdemes alaposan átgondolnia, mit is szeretne elérni, annak mik a következményei, valamint mi a megfelelő jogi módja.

A munkavállalónak elege lett a munkájából, és kezdeményezte a munkaviszonya közös megegyezéssel történő megszüntetését, amit az ügyvezető nem fogadott el. Azzal váltak el egymástól, hogy a munkavállaló „még alszik rá egyet”, és másnap visszatérnek a kérdésre. Még aznap azonban sms-ben jelezte, hogy „átgondoltam a dolgot, másnap a munkaügyi bíróságon kezdek. Adtam esélyt annak, hogy közös megegyezéssel váljunk el, de most betelt a pohár a tisztességtelen bánásmóddal...”.

Az ügyvezető válaszában kérte, hogy a felperes hozza vissza a kulcsokat, másnap reggel adja át a munkaeszközöket, és mindennel számoljon el. Felhívta a munkavállaló figyelmét arra, hogy másnaptól kezdődik a felmondási ideje, az pedig ugyanúgy munkaviszonynak számít. A munkavállaló és a munkáltató elszámolása, habár nem az eredeti időpontban, de végül is megtörtént.

A felek között nem volt meg a szükséges összhang, hiszen a munkavállaló a munkaviszonyának azonnali hatályú megszüntetéséről, illetve az ezt tartalmazó közös megegyezésről, míg a munkáltató felmondásról beszélt. A munkáltató pedig ebben a helyzetben – nyilvánvalóan felindult állapotban – olyan lépést tett, ami százezrekbe került neki később.

A munkaviszonyt ugyanis – a biztonság kedvéért – azonnali hatállyal szüntette meg, arra hivatkozva, hogy a munkavállaló megsértette a munkavégzési kötelezettségét, hiszen nem jelent meg a felmondási idő alatt munkavégzésre – írja az Adózóna. A munkaviszony-megszüntetést ugyanakkor a bíróság jogellenesnek találta. A Kúria ugyanis azt állapította meg, hogy a felperes munkaviszonya fennállt, amikor azt a munkáltató azonnali hatályú felmondással megszüntette a munkavégzési kötelezettség megszegésére hivatkozással.

Forrás: HVG