A munkaügyi felügyelet éves ellenőrzési tervében őszre esik a szabadság kiadására vonatkozó szabályok betartásának vizsgálata. Érdemes tehát különös figyelmet fordítani arra, hogy munkáltatók kiadják a dolgozókat adott évben megillető szabadságot, ha pedig ez teljes mértékben nem lehetséges, arról a munkavállalóval jogszerűen megállapodjanak-írja az adózóna.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 122. paragrafusának (1) bekezdése alapján a szabadságot – a munkavállaló előzetes meghallgatását követően – a munkáltató adja ki. A szabadságot ráadásul fő szabályként az esedékesség évében kell kiadni. A munkáltató kötelezettsége tehát az is, hogy figyelemmel kísérje, a munkavállaló igénybe veszi-e az éves szabadságát. A munkáltatónak tehát körültekintően kell terveznie szem előtt tartva azt, hogy a szabadság következő évre történő áttolása kivételes körülmények között lehetséges.

Ez a fajta gondos tervezés azért is fontos, hiszen munkaügyi ellenőrzés keretében sem lehet majd arra hivatkozni, hogy a munkavállaló a szabadság kiadását nem kérte, vagy arról az adott időszakban lemondott, ahogyan arra – tapasztalatok szerint – az eljárások folyamán hivatkozni szoktak a munkáltatók. Ahogyan az a munkavédelmi kötelezettségekre is érvényes, a munkáltató a fennálló kötelezettségeit pénzben sem válthatja meg.

Forrás: adozona.hu