A kormány pénteken benyújtotta a parlamentnek az egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosítását célzó törvényjavaslatát, a módosítással egyebek mellett egyértelművé válik, hogy egyes foglalkoztatást elősegítő támogatásokra mely európai uniós szabályok érvényesek.

A javaslat szigorítja a munkabaleset bejelentése elmulasztásának jogkövetkezményét, a bejelentéssel kapcsolatos visszaélések megelőzése érdekében. Ha a sérült munkavállaló elmulasztja a munkabaleset bejelentését, neki kell bizonyítania, hogy a baleset a munkavégzéssel összefüggésben történt.

A módosítás az elektronikus úton történő bejelentést is lehetővé teszi. A szabályozással nem sérülnek a munkavállaló jogai, mert továbbra is lehetősége van a munkáltatói intézkedés ellen jogorvoslattal élni.

A módosítás jogharmonizációs rendelkezést is tartalmaz, amelyet az egyéni védőeszközökről és az uniós tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló, 2016. március 9-i európai parlamenti és tanácsi rendelet előírásainak való megfelelés miatt adtak be.

A javaslat megteremti az összhangot a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi vonatkozó törvény, a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi törvény és a Bérgarancia Alapról szóló 1994. évi vonatkozó törvény szabályai között. A bérgarancia eljárás és támogatás gyakorlati tapasztalatai alapján kisebb módosításokat vezet be az erre vonatkozó szabályozásban.

A törvénymódosítás kiterjeszti a munkaügyi ellenőrzés hatályát a szociális szövetkezet tagjának tagi munkavégzésére, ami várhatóan csökkenti a visszaélések lehetőségét. A javaslat egyúttal megszünteti a foglalkoztatási szövetkezetet, mint szervezeti formát, mert az nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.