A családi gazdaság tagjainak jövedelme az adóév utolsó napján meglévő létszám alapján állapítható meg, nincs jelentősége annak, hogy a tagok mikor léptek be a családi gazdaságba, és annak sincs, hogy az év közben belépőhöz köthetően mikor érkezett bevétel, és mikor merült fel költség. Annak viszont nagy jelentősége van, hogy a tagok milyen lakcímre, illetve tartózkodási helyre vannak bejelentve, mivel feltétel a közös háztartás.

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény szerint a családi gazdálkodó és a családi gazdaságban nem foglalkoztatottként közreműködő családtagjai az őstermelői bevételükből a közös őstermelői igazolvány alapján gazdálkodó őstermelőkre vonatkozó szabályok figyelembevételével kötelesek megállapítani a jövedelmüket. A közös őstermelői tevékenység feltétele, hogy a tagoknak közös háztartásban kell élniük.

Még mindig meglepetést okoz sokak számára, hogy a közös háztartás az szja-törvény szerint az egy lakóingatlanban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyek közössége. Ez azt jelenti, ha a családi gazdaság tagjai például egy faluban laknak, akkor is egy lakcímre (legalább tartózkodási helyként) kell bejelentkezniük a tagoknak.

A jövedelemszámítás során az őstermelői tevékenységből származó bevétel és az annak megszerzése érdekében felmerült kiadás összegét el kell osztani a családi gazdaságban közreműködő – a családi gazdálkodót is beleértve – tagok számával, és ebből kiindulva kell megállapítani családtagonként a jövedelmet – írja az Adózóna. A létszámadatoknál főszabály szerint a bevételek és a költségek megosztásánál azokat a magánszemélyeket lehet figyelembe venni, akik az adóév utolsó napján a családi gazdaság tagjai voltak.

Másik fontos szabály, hogy a gazdálkodó család tagjai az éves jövedelmüket csak azonos jövedelemszámítási szabályok szerint állapíthatják meg.

Abban az esetben, ha a közös gazdálkodást megelőzően, de az adóéven belül az önállóan gazdálkodó családtagok között tételes költségelszámoló és átalányadózó is volt, akkor – a korábbi választásuktól függetlenül – az adóév egészére azt az adózási módot kötelesek alkalmazni, amelyet a családi gazdaság tagjai közösen választottak. Így az év első napjától megszerzett valamennyi őstermelésből származó bevétel után a közösen választott adózási módra vonatkozó szabályok szerint kell adózni, és ugyanígy kell a költségeket is figyelembe venni.

Az újonnan belépő családtagnak a családi gazdaságba történő belépését megelőzően megszerzett bevételét hozzá kell számítani a családi gazdaságból származó bevételéhez. Tételes költségelszámolás esetén az addig felmerült, bizonylattal igazolt költségeit is elszámolhatja a bevételével szemben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy vélhetően eltér a jövedelmének nagysága a családi gazdaság másik tagja(i)nál keletkezett jövedelem nagyságától.

Forrás: HVG