Újra igénybe vehetnek szociálishozzájárulásiadó-kedvezményt a munkáltatók a közszférából érkező munkavállalók után az augusztus 1-jén hatályba lépett törvénymódosítás nyomán. Kedvezőtlen változás ugyanakkor, hogy az eddigi 6 hónapról 24 hónapra emelkedett az az időtartam, amíg csak sürgősségi ellátásra jogosultak azok a magánszemélyek, akik egészségügyi szolgáltatási megállapodást kötnek – írja az adozona.hu.

Augusztus 1-jétől módosult az 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) és a 2011. évi CLVI. törvény (szochotörvény) is. Régi-új kedvezményt vehetnek igénybe a munkáltatók a szociális hozzájárulási adóból (szocho), újraéledt ugyanis a közszférából elbocsátott, távozó dolgozók elhelyezkedését segítő Karrier Híd Program. Ennek keretében a bruttó munkabérnek, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének (2016-ban 222 ezer forintnak) a 13,5 százalékával csökkenthető a munkavállaló bére után fizetendő szocho.

A kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy a munkaviszonyban alkalmazott személy igényelje, és a foglalkoztatójának átadja a Karrier Híd hatósági bizonyítványt. A korábban hatályos szabályok szerint a kedvezmény igénybevételéhez szükséges kérelmet legutoljára 2012. október 31-én lehetett benyújtani az állami foglalkoztatási szervhez, a kapott hatósági bizonyítvány pedig a kiállításának hónapját követő tizenkettedik hónap utolsó napjáig volt érvényes. A törvénymódosítás nyomán 2017. augusztus 31-éig kérelmezhetnek hatósági bizonyítványt a közszférából távozó munkavállalók, hogy új munkáltatójuk igénybe vehesse utánuk a szochokedvezményt.

A hatósági bizonyítványt ugyanazon ügyfél kérelmére egy alkalommal állítja ki az állami foglalkoztatási szerv, és annak egyetlen eredeti példányát adja át az munkavállaló részére. Az  állami foglalkoztatási szerv a hatósági bizonyítványon feltünteti a kedvezmény érvényességi idejének kezdő és utolsó napját. A hatósági bizonyítvány a kiállításának napjától a kiállításának hónapját követő 12-dik hónap utolsó napjáig érvényes.

A Karrier Híd Program kedvezményét az a kifizető veheti igénybe, aki munkaviszonyban olyan személyt alkalmaz, aki a felmentését (felmondását) közvetlenül megelőzően a „közszférában” dolgozott. Azaz a Karrier Híd Programban akkor érvényesíthető a szochokedvezmény, ha a munkaviszonyban foglalkoztatott személy az előző jogviszonyában, azaz a felmentését (felmondását) közvetlenül megelőzően

– közszolgálati jogviszonyban,
– kormányzati szolgálati jogviszonyban,
– közalkalmazotti jogviszonyban,
– a Magyar Honvédséggel, a rendvédelmi szervekkel, az Országgyűlési Őrséggel, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal hivatásos jogviszonyban,
– a Magyar Honvédséggel szerződéses jogviszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban dolgozott, vagy
– költségvetési szervnél munkaviszonyban foglalkoztatták.

A másik, 2016. augusztus 1-jétől hatályba lépő módosítás a Tbj. egészségügyi szolgáltatásra vonatkozó megállapodását érinti. Az egészségügyi szolgáltatásról szóló megállapodást azok a személyek köthetik meg, akik a Tbj. szerint nem biztosítottak, és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen sem jogosultak.  A megállapodás alapján fizetendő járulék havi összege:

– nagykorú állampolgár esetén a minimálbér (azaz 111 000 forint) 50 százaléka,

– 18 évesnél fiatalabb gyermek valamint Magyarországon nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató külföldi tanuló esetén a minimálbér 30 százaléka.

Augusztus elseje előtt a megállapodás első 6 hónapjában az érintett személy csak sürgősségi ellátásokra volt jogosult, kivéve, ha a megállapodás megkötésével egyidejűleg az előírt járulék befizetése 6 hónapra megtörténik. 2016. augusztus 1-jétől a fenti 6 hónap 24 hónapra emelkedett, így a megállapodás alapján már az első 24 hónapra csak sürgősségi ellátás jár. Ha a megállapodást kötő egy összegben befizeti a járulékot 24 hónapra – amely egy felnőtt esetében 1 332 000 forint – akkor a megállapodás megkötését követő hónap első napjától jogosult lesz egészségügyi szolgáltatásra.

Az egészségügyi szolgáltatásra vonatkozó megállapodás kapcsán meg kell jegyezni, hogy 2016 júliusában – a zöld, a piros, a kék és a barna mellett – a sárga lámpa is megjelent a jogviszony-ellenőrzésben. A sárga lámpa bevezetését az indokolta, hogy a megállapodás alapján egészségügyi szolgáltatásra jogosultak a fenti 24 hónap várakozási idő letelte után sem jogosultak a teljeskörű egészségügyi szolgáltatásra. A sárga lámpáról, és arról, hogy az egészségügyi szolgáltatási megállapodást megkötő személyek milyen ellátásokra nem jogosultak, korábbi cikkünkben olvashat.

Forrás: adozona.hu